Terminator-regisseur James Cameron gaat werken voor Stability AI

In de Terminator-films is Skynet, een computernetwerk met een bewustzijn, de grote schurk. © TriStar Pictures
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

James Cameron, een filmregisseur die u kent van onder meer ‘Avatar’, ‘Titanic’, ‘Aliens’ en ‘Terminator’, heeft een positie aanvaard aan de top van AI-bedrijf Stability AI.

Cameron komt in de bestuursraad te zitten van het bedrijf, zo meldt Stability AI. ‘Ik heb mijn hele carrière lang altijd nieuwe technologieën gebruikt om de grenzen van het mogelijke te verleggen, allemaal om fantastische verhalen te vertellen,’ zo zegt Cameron zelf in een mededeling. ‘Ik stond vooraan bij het gebruik van CGI dertig jaar geleden, en ik ben altijd vooruitstrevend gebleven. Nu vormt het kruispunt van generatieve AI en beeldvorming met CGI de nieuwste golf.’

De stap is opmerkelijk, deels omdat Cameron onder meer verantwoordelijk is voor de populariteit van ‘Skynet’, de AI die in de Terminator-films de aarde om zeep helpt. Die Skynet is voor velen vandaag nog altijd het eerste waar men aan denkt bij mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie. In 2023 riep Cameron zelf in een interview met de Amerikaanse zender CTV news op om voorzichtiger om te gaan met artificiële intelligentie. Hij waarschuwde daarbij onder meer voor de militarisering van AI.

Daarnaast is er momenteel ook een strijd gaande in Hollywood zelf, specifiek over de rechten van bijvoorbeeld acteurs, beeldartiesten en anderen om niet vervangen te worden door software die getraind is op hun beeltenis en werk. Stability AI zelf is momenteel in meerdere rechtszaken verwikkeld. Het bedrijf zou zijn Stable Diffusion beeldgenerator getraind hebben op beelden die het onrechtmatig van het internet heeft gehaald, zonder goedkeuring van de originele makers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content