Erp-markt krijgt klappen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Volgens het onderzoeksbureau Forrester plooide de wereldwijde markt zich in 2009 terug met maar liefst 11 procent. Dat vooral door een daling in licentieverkoop en diensten.

Volgens het onderzoeksbureau Forrester plooide de wereldwijde markt zich in 2009 terug met maar liefst 11 procent. Dat vooral door een daling in licentieverkoop en diensten.

In totaal zou de erp-markt in 2009 goed geweest zijn voor een omzet van 38,9 miljard dollar. De markt wordt voornamelijk getrokken door SAP (17 miljard dollar) en Oracle (7,8 miljard dollar). Zij worden gevolgd door Sage (2,4 miljard dollar), Infor (2 miljard dollar) en Microsoft (1,1 miljard dollar). De markt is volgens Forrester vooral te karakteriseren door consolidatie, specialisatie per sector (vooral bij spelers van gemiddelde grootte), innovatie (met name de integratie van BI) en de opkomst van ‘software as a service’ (SaaS), met in die laatste niche vooral namen als NetSuite, Intacct of Workday.

Tegenover een omzet van 43,5 miljard dollar in 2008 gaat het dus om een daling van maar liefst 11 procent. De achteruitgang ligt vooral op vlak van licentieverkoop en inkomsten uit diensten, en minder op onderhoud.

Voor 2010 verwacht Forrester een lichte herneming tot 40,4 miljard dollar. Het onderzoeksbureau rekent op een gemiddelde jaarlijkse groei van 2,7 procent tussen 2008 en 2013. Dat moet de markt doen uitmonden op een omzet van zowat 49,8 miljard dollar. Die inkomsten zullen trouwens grotendeels gedreven zijn door onderhoud, aangezien zowel de verkoop van licenties als de diensten zullen inzakken.

Forrester stipt overigens aan dat door de crisis heel wat spelers op de erp-markt hun beurswaardering zwaar hebben zien achteruitgaan. Dat zou de markt kunnen onderverdelen in ‘potentiële overnemers’ (onder meer IBM) en ‘potentiële doelwitten’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content