EU bijna rond met nieuwe telecomregels

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Na maanden aanslepende onderhandelingen hebben onderhandelaars van de Europese instellingen een ontwerpakkoord bereikt over een pakket nieuwe regels voor de telecomsector, onder meer over de toegang tot breedbandnetwerken van de dominante spelers.

Na maanden aanslepende onderhandelingen hebben onderhandelaars van de Europese instellingen een ontwerpakkoord bereikt over een pakket nieuwe regels voor de telecomsector, onder meer over de toegang tot breedbandnetwerken van de dominante spelers.

“Het principe van een open toegang blijft overeind”, zo begroette bevoegd eurocommissaris Viviane Reding het compromis.

Duitsland voerde het verzet aan tegen het nieuwe Europese kader voor de telecomsector. Berlijn vreesde dat het pleidooi van de Commissie voor open netwerken de concurrenten van Deutsche Telekom mogelijkheden zou bieden om ongehinderd te profiteren van de zware investeringen van de Duitse marktleider. Deutsche Telekom wil de komende tien tot vijftien jaar tot 50 miljard euro pompen in de uitbouw van geavanceerde breedbandnetwerken.

Volgens de onderhandelaars van het Tsjechische EU-voorzitterschap, de Europese Commissie en het Europees Parlement is afgesproken dat rivalen recht hebben op toegang tot de breedbandnetwerken en dat de nationale regulator de tarieven kan vastleggen. Daarbij moet echter rekening worden gehouden met de investeringskosten. Ook zou het ontwerpakkoord toestaan dat grote investeerders hun risico’s voor een deel afwentelen op de kleinere concurrenten.

“Er is een goed evenwicht bereikt: de prikkels voor investeringen blijven behouden, zonder dat de concurrenten kunnen klagen dat ze uitgesloten worden van marktdeelname”, zo oordeelde de Duitse staatssecretaris voor Economie Bernd Pfaffenbach na afloop.

Het telecompakket omvat ook een hervorming van het toezicht op Europees niveau. Reding beoogde oorspronkelijk een heuse Europese regulator, maar die plannen zijn sterk afgezwakt. Het Europese overlegorgaan van nationale regulatoren wordt wel omgevormd tot een Europees agentschap, maar het orgaan moet het stellen met een bescheiden secretariaat met een handvol medewerkers.

Evenmin wordt de macht van de nationale instanties sterk uitgebreid. De Commissie wilde de toezichthouders de macht geven om dominante bedrijven op te splitsen, maar die functionele scheiding van het beheer van netwerken en de levering van telecomdiensten heet nu slechts een laatste uitweg te zijn om ernstige concurrentiestoornissen te verhelpen.

Het pakket omvat voorts afspraken over de invulling van het spectrum dat vrijkomt door de overschakeling van analoge naar digitale technologie. Het compromis bevat ook garanties voor de vrije toegang tot internet, een thema dat actueel werd na de bekendmaking van het Franse voornemen om surfers uit te sluiten die zich herhaaldelijk bezondigen aan illegaal downloaden.

Donderdag vindt normaliter een laatste onderhandelingsronde plaats, over onder meer de bescherming van privacy. Het voltallige Europees Parlement zou in mei het ontwerpakkoord goedkeuren. Dat wordt meteen de laatste kans om de hervorming van de telecomsector af te ronden voor de Europese verkiezingen van 7 juni.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content