EU maakt geld vrij voor eigen bug bounty programma

© istock

Het Europees parlement maakt meer geld vrij voor de beveiliging van zijn eigen IT-infrastructuur. Daarbij gaat het ook hackers belonen die bugs vinden.

Het programma staat nog niet op poten, maar de ambitie is er wel. Het budget voor de verbetering van de IT-infrastructuur gaat van 1 naar 1,9 miljoen euro. Dat betekent een uitbreiding van het Free Audit Software Programma (FOSSA). Maar omvat ook een bug bounty programma.

Bug bounty programma’s hebben als doel om ethische hackers (ook wel white hat hackers genoemd) aan te trekken die de IT-infrastructuur, vaak van buitenaf, proberen te doordringen. Vinden ze een lek of een fout en geven ze dit aan, dan kunnen ze daar financieel voor beloond worden.

Het voorstel om dergelijk programma op te zetten is afkomstig van het Nederlandse ALDE-Europarlementslid Marietje Schaake. Als het er komt, kan dat ook verschillende lidstaten motiveren om een wettelijk kader voor ethisch hacken op te zetten, iets waar in België momenteel al werk van wordt gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content