EU wil ‘G12 voor het internet’
Viviane Reding, eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media, wil dat de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, Icann, in het najaar volledig geprivatiseerd is. Er moet ook een ‘G12 voor het internetbeheer’ komen.
Viviane Reding, eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media, wil dat de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, Icann, in het najaar volledig geprivatiseerd is. Er moet ook een ‘G12 voor het internetbeheer’ komen.
Viviane Reding zei dat [in een videoboodschap op haar website]. Icann houdt zich bezig met een vraagstukken die verband houden met het beheer van het internet, zoals top level domeinen (tld’s, de achtervoegsels in een internetadres, vb. .com of .eu) of het beheer van het internetadressensysteem dat ervoor zorgt dat miljoenen computers nu met elkaar verbonden kunnen worden.
Icann werd als non-profitorganisatie in de Verenigde Staten in 1998 in Californië opgericht, binnen een overeenkomst met het Amerikaanse ministerie van Handel. Die overeenkomst loopt echter af op 30 september van dit jaar. Daarom wil Reding vanaf dan een nieuw model voor het beheer van het wereldwijde internet, lees: één dat minder sterk vanuit de VS en dus meer mondiaal gestuurd wordt.
“Verantwoordingsplicht van Icann is een absolute voorwaarde”, aldus Reding. “Het besluit van de Clinton-regering om het domeinnamen- en adressensysteem van het internet geleidelijk aan te privatiseren was juist. Maar op termijn kan een regeling waarbij een ministerie van één land toezicht houdt op een internetfunctie die gebruikt wordt door honderden miljoenen mensen in landen over de hele wereld niet worden gehandhaafd.” Ze hoopt dat president Obama “de moed, de wijsheid en de nodige eerbied voor het mondiale karakter van het internet” zal hebben om haar stellingen te onderschrijven.
Het voorstel van Reding omvat enerzijds een volledig geprivatiseerde en onafhankelijke Icann “die voldoet aan de hoogste normen inzake corporate governance met name op het gebied van financiële transparantie en interne verantwoordingsplicht.” Ook wil ze “een multilateraal forum waar regeringen algemene vraagstukken op het gebied van internetgovernance kunnen bespreken “, een ‘G12 voor internetgovernance’ zegt maar. Ze ziet dat als een informele groep van vertegenwoordigers van regeringen die tenminste tweemaal paar jaar bijeenkomt en met meerderheid van stemmen eventueel aanbevelingen formuleert voor ICANN.
Morgen, 6 mei, organiseert de Europese Commissie een eerste hoorzitting over het onderwerp.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier