‘EU wil Google opsplitsen’

© Reuters

Het Europees parlement heeft plannen voor een resolutie die Google moet opsplitsen. Deze week ligt er een resolutie op tafel.

Bij zo’n splitsing moet Google zijn zoekmachine in Europa afsplitsen van andere commerciële diensten. Dat staat in een voorstel dat de Financial Times kon inkijken, en wordt gesteund door een groot deel van het parlement. Volgens de krant kan er begin deze week al een resolutie komen die donderdag al wordt gestemd.

Technisch gezien kan het parlement Google niet opsplitsen, maar ze kan haar invloed wel laten doorwegen bij de Europese Commissie. Daarmee komt het op het bord van de nieuwe Digitale commissaris Günther Oettinger, de opvolger van Neelie Kroes.

Europa’s kritische houding ten opzichte van Google is niet nieuw. Er loopt al lang een onderzoek naar het bedrijf rond de macht van het bedrijf, specifiek rond het bevoordelen van zijn eigen diensten. Bij Google werd niet gereageerd op het nieuws, al weet de Financial Times dat er intern kwaad wordt gereageerd op het splitsingsplan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content