EU wil nieuwe regels om elektronisch betalen veiliger te maken

© iStock

De Europese Commissie voert nieuwe regels in om innovatieve, elektronische betaalmethoden in winkels en via internet veiliger te maken. Daarmee wil Europa inspelen op de snelle technologische ontwikkelingen op de betaalmarkt.

Aan de betaling zullen minstens twee onafhankelijke veiligheidselementen moeten voorafgaan. Dat kan een bankpas of mobiele telefoon zijn, in combinatie met een wachtwoord of een biometrisch kenmerk, zoals een vingerafdruk. Enkel een wachtwoord of de gegevens op een creditcard verstrekken, zal in de meeste gevallen niet meer volstaan.

EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Financiële diensten): “Deze nieuwe regels gidsen alle marktspelers, de traditionele en de nieuwe, om betere betaalsystemen mogelijk te maken terwijl de veiligheid is verzekerd.”

Fintechbedrijven

Daarmee speelt Europa in op de snelle technologische ontwikkelingen op de betaalmarkt. Naast de traditionele banken bieden immers steeds meer zogenoemde fintechbedrijven hun diensten aan. Zo wordt in de nieuwe regelgeving ook vastgelegd hoe en onder welke voorwaarden fintechbedrijven toegang moeten krijgen tot de gegevens van rekeninghouders. De banken hadden immers gewaarschuwd dat een te brede toegang de beveiliging in het gedrang zou brengen. De nieuwe spelers betoogden dan weer dat de banken hun traditionele markten willen afschermen voor concurrentie.

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben nog drie maand tijd om bezwaar aan te tekenen. Sommige veiligheidsnormen worden sowieso pas ten vroegste in september 2019 van kracht. Dat moet de sector de tijd geven om zich aan te passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content