EURid halveert prijs voor ADR-geschillenprocedure

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

EURid heeft tijdens de Icann-meeting in Praag aangekondigd dat het zijn procedures voor alternatieve geschillenbeslechting (ADR) toegankelijker maakt voor het grote publiek. Vanaf 1 juli kan een .eu-domeinnaam die in de verkeerde handen is terecht gekomen, aangevochten worden voor de helft van de prijs.

EURid heeft tijdens de Icann-meeting in Praag aangekondigd dat het zijn procedures voor alternatieve geschillenbeslechting (ADR) toegankelijker maakt voor het grote publiek. Vanaf 1 juli kan een .eu-domeinnaam die in de verkeerde handen is terecht gekomen, aangevochten worden voor de helft van de prijs. Wanneer kwaadwillenden een domeinnaam registreren, of wanneer er een domein wordt aangevraagd dat zo hard lijkt op een ander dat er verwarring mogelijk is, kunnen die registraties worden aangevochten voor een rechtbank, of kan er een procedure voor alternatieve geschillenbeslechting (ADR of alternative dispute resolution) worden opgestart.

Dat laatste valt in de meeste gevallen te verkiezen, want het is vaak goedkoper, sneller en gemakkelijker dan een rechtszaak. ADR-procedures voor .eu worden behandeld door het Tsjechische Arbitragehof (CAC) in Praag. De uitspraken van dat hof zijn bindend, tenzij de verliezende partij binnen de 30 dagen tegen het verdict in beroep gaat bij een conventionele rechtbank. Wanneer een oordeel in het voordeel is van de klager, wordt de .eu-domeinnaam aan hem overgedragen.

“We werken intussen al vijf jaar samen met het Czech Arbitration Court voor ADR-procedures, dus vonden we het tijd voor een evaluatie”, legt algemeen directeur van EURid Marc Van Wesemael uit. “Uit een recente audit bleek dat we ADR aantrekkelijker en toegankelijker kunnen maken door de prijzen te drukken. Dat gaan we dan ook doen. Vanaf 1 juli dalen de prijzen voor het inspannen van een eenvoudige procedure met ruim de helft, dus van 1.300 naar 600 euro. De extra kosten die zo ontstaan, zullen we zelf opvangen met onze organisatie.”

EURid ging in 2006 van start met de ADR-procedures. Sindsdien werden er een 1.000-tal disputen behandeld. In 2011 werden er 47 ADR-cases ingediend, en 42 beslissingen gepubliceerd. In 90 procent van de gevallen werd de klager in het gelijk gesteld door 1 of meerdere van de 136 experts uit 30 EU-landen. Het CAC werkt volledig digitaal. Dossiers kunnen worden ingediend en uitspraken gepubliceerd in alle 21 officiële laten van de EU.

België

Overigens buigt het Czech Arbitration Court (CAC) zich niet enkel over ADR-procedures bij .eu, maar doet de organisatie hetzelfde voor .cz (de Tsjechische landencode), om de tegenhanger voor generieke internetextensies UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Procedure, een initiatief van de World Intellectuel Property Organisation) niet te vergeten.

In België heeft DNS.be (.be) in samenwerking met het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie Cepina procedures voor alternatieve geschillenberechting uitgewerkt.

Nu de prijzen voor ADR-procedures bij EURid gehalveerd worden, heeft .eu alvast het goedkoopste aanbod in de markt. Hoewel de korting voorlopig beperkt is in de tijd (6 maanden), kan ze permanent worden na een positieve evaluatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content