EuroCC wil HPC binnen ieders bereik brengen

Benoît Dompierre leidt het ‘National Competences Center’ van EuroCC België: ‘Het is belangrijk om bedrijven bewust te maken van de voordelen van HPC.’
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

EuroCC Belgium, het door Cenaero gecoördineerde Belgische kenniscentrum rond High-Performance Computing, wil de kracht van HPC niet alleen ten dienste stellen van de academische wereld, maar ook van bedrijven in alle economische sectoren – en niet alleen de grote accounts.

Cenaero werd opgericht in 2002, op initiatief van de Waalse luchtvaartindustrie en de belangrijkste Waalse universiteiten. Het is een centrum voor toegepast onderzoek met de ambitie om innovatieve bedrijven methodieken en tools aan te bieden voor digitale simulatie, optimalisatie en kunstmatige intelligentie, zonder de academische wereld te vergeten. Het centrum was oorspronkelijk actief in de lucht- en ruimtevaartsector, maar is sindsdien uitgebreid naar sectoren als transport, processen, energie, bouw en milieu.

Om deze producten, diensten en/of processen aan te bieden, heeft Cenaero een computerinfrastructuur die 4 Pflops levert, (300 CPU- en 50 GPU-nodes en nog eens 2 voor kunstmatige intelligentie), naast 121 TBytes aan opslagruimte, 3 PBytes aan schijfruimte en 4 PBytes aan archiefruimte. Het nieuwe rekenprogramma biedt een link met de absolute top van de supercomputers, zowel Europees als wereldwijd.

Rekenkracht

Om de toegang tot intensieve rekeninfrastructuur in België nog te vergemakkelijken, ging Cenaero in 2020 samen met het VSC (Vlaams Supercomputer Centrum) en CECI (Consortium for High Performance Computing Equipment) en richtte voor de coördinatie van de activiteiten EuroCC Belgium op.

Het is belangrijk om bedrijven van uiteenlopende omvang, maar vooral kmo’s, bewust te maken van de voordelen van HPC, vooral op het gebied van AI
Benoît Dompierre

Benoît Dompierre

‘De belangrijkste missie van EuroCC is om het gebruik van HPC in Europa te promoten en zo de productiviteit te verbeteren en de time-to-market van innovatieve producten te verkorten’, verduidelijkt Benoît Dompierre, die het National Competences Center van EuroCC België leidt. ‘Ons doel is om de toegang tot krachtige rekeninfrastructuur te vergemakkelijken, maar ook om ondersteuning en expertise te bieden op het gebied van HPC, gegevensanalyse en kunstmatige intelligentie, met name op het gebied van opleiding, technologische ondersteuning, technologieoverdracht, proefprojecten en haalbaarheidsstudies.’

Om dit te bereiken brengt EuroCC Belgium alle Belgische HPC-spelers samen en biedt het bedrijven toegang tot een tiental supercomputers en tot de Europese tier-0 supercomputer LUMI (nummer drie in de wereld en nummer 1 in Europa qua rekenkracht, nvdr).

Toepassingen

Terwijl HPC-kracht door de academische wereld op grote schaal wordt gebruikt voor fundamenteel onderzoek, bestaat ook vanuit de privéondernemingen een vraag naar intensieve rekencapaciteit. En dat gaat over heel uiteenlopende sectoren zoals de autoconstructeurs, luchtvaart en energie. Maar even goed ook over financiën, telecom, gezondheid, chemie, biotechnologie, agrovoeding, multimedia en milieu.

De recente ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en HDPA (high-performance data analysis) blijken daarbovenop bijzonder rekenintensief te zijn. ‘Dankzij HPC is het niet alleen mogelijk om een zeer groot aantal berekeningen tegelijk uit te voeren, maar ook om op een bepaalde tijd veel complexere berekeningen uit te voeren’, benadrukt Benoît Dompierre. ‘Men moet beseffen dat aan AI twee fasen zitten. Ten eerste de training en ten tweede het gebruik. Nu zijn voor de training aanzienlijke middelen nodig, terwijl voor het gebruik een eenvoudige smartphone volstaat.’

Kennis en knowhow

Naast het technologische aspect benadrukt EuroCC Belgium de noodzaak om de voordelen van HPC naar de markt te brengen. ‘Het is belangrijk om bedrijven van uiteenlopende omvang, maar vooral kmo’s, bewust te maken van de voordelen van HPC, vooral op het gebied van AI. ‘EuroCC Belgium profileert zich als een Zwitsers zakmes door voor elke specifieke behoefte het beste gereedschap aan te bieden’, besluit Benoît Dompierre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content