Europa beperkt export van spionagetechnologie

© Belga

Europa wil een beperking opleggen aan de export van technologie die het mogelijk maakt om mensen af te luisteren of te hacken. Wel is er een uitzondering voor encryptietechnologie.

De Handelscommissie stemde volgens Reuters 34 tegen 1 voor een scherpere controle. Dat wil zeggen dat wie technologie verkoopt om bijvoorbeeld telefoongesprekken te onderscheppen, pc’s te hacken of wachtwoorden te omzeilen, dat eerst moet aftoetsen met de overheid. Die zal onder meer kijken of de tools en diensten zouden ingezet worden door bijvoorbeeld regimes die hun bevolking onderdrukkken.

Vandaag wordt een dergelijke handelsbeperking al opgelegd, maar het gaat dan eerder om fysieke producten, zoals giftig of nucleair materiaal dat mogelijk kan worden gebruikt om bommen te maken

De huidige stemming is nog niet de definitieve stap. Vermoedelijk zal de stemming door het Europees Parlement in december of januari plaatsvinden. Nadien gaat de wet naar de lidstaten die ze dan op hun beurt moeten invoeren.

Het voorstel maakt volgens Tweakers wel een uitzondering voor encryptietechnieken. Dat omdat die technologie net wel nuttig is om afluisterpraktijken te voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content