Europa beschuldigt smart card makers van kartelvorming

De Europese Commissie denkt dat een aantal grote chipmakers samenwerken om hun prijzen hoog te houden. Er worden geen namen genoemd, al duiken hier en daar wel grote spelers op.

Het gaat om de producenten van chips in smart cards, zoals in bankkaarten, simkaarten en paspoorten. De beschuldiging komt er na een onderzoek dat vijf jaar duurde na enkele invallen uit 2008. Eerder overleg met de betrokken bedrijven loste niets op. Daarom komt er nu een officiële klacht.

De Commissie is er van overtuigd dat de onderzochte bedrijven hun klanten benadeelden door commercieel gevoelige informatie met concurrenten te delen en de prijs onderling vast te zetten. De beschuldigingen zelf dateren al van 2003 en 2004.

Europa zelf noemt geen namen. Maar volgens Reuters zijn onder meer Philips en Infineon betrokken bij de zaak. Bloomberg noemt dan weer STMicroelectronics , Atmel, NXP Microelectronics (een dochter van Philips), Renesas en Samsung.

Het is niet de eerste keer dat Europa optreedt tegen kartelvorming in de technologiesector. Ook LCD-fabrikanten en makers van geheugen kregen het in het verleden aan de stok met Europa. Al is het geen uitzondering dat er ettelijke jaren verlopen tussen de eerste klachten en een uiteindelijke boete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content