Europa neemt mogelijke belastingvoordelen voor Apple onder de loep

De Europese Commissie opent een onderzoek naar mogelijke belastingvoordelen die onder meer Apple verkregen zou hebben in Ierland.

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar mogelijke belastingvoordelen die Apple, maar ook andere multinationals als Starbucks en Fiat, verkregen zouden hebben in respectievelijk Ierland, Nederland en Luxemburg. De Commissie wil nagaan of een aantal fiscale rulings voor die bedrijven niet neerkomt op ongeoorloofde staatssteun.

“Binnen de huidige context van krappe overheidsbegrotingen is het van groot belang dat grote multinationals hun deel van de belastingen bijdragen”, zo kondigde eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia de beslissingen aan. Zijn collega voor Belastingen Algirdas Semeta hamerde op het belang van “een gelijk speelveld tussen bedrijven”.

De Commissie buigt zich meer bepaald over mogelijke belastingkortingen waarvan de Apple en co zouden genoten hebben via fiscale rulings. Middels rulings kan de fiscus concerns met dochters in verscheidene landen duidelijkheid verstrekken over de berekening van de vennootschapsbelasting of het gebruik van bijzondere belastingregels.

Aan rulings is an sich niks fout, zo verduidelijkt de Commissie, maar ze kunnen resulteren in illegale staatssteun indien ze aangewend worden om ondernemingen fiscale voordelen te verlenen die concurrenten niet krijgen.

De Commissie maakt zich meer bepaald zorgen dat de belastbare winst is onderschat in rulings van de Ierse fiscus over Apple (en in rulings van de Nederlandse fiscus over Starbucks en in een ruling van Luxemburg over de financieringsactiviteiten van Fiat).

Luxemburg weigerde volgens de Commissie overigens om alle gevraagde informatie over de ruling mee te delen. Daarom opende de Commissie meteen ook een inbreukprocedure tegen het Groothertogdom. De Luxemburgse regering van haar kant vecht de vraag om informatie van de Commissie dan weer aan voor het Europese Hof van Justitie.

Europa heeft weinig greep op de vennootschapsbelasting in de lidstaten. Pogingen om bijvoorbeeld de belastbare grondslag in de lidstaten te harmoniseren, leverden tot dusver niets op. Daarom kiest de Commissie voor de Europese concurrentieregels om de fiscale optimalisatiestrategieën van multinationals aan te pakken. Vanuit die invalshoek heeft ze immers sterke bevoegdheden.

Agressieve taksplanning “erodeert de fiscale basis in onze lidstaten”, zo meent Almunia. Zo proberen sommige multinationals minder winst aan te geven in lidstaten met een hoge fiscale druk. Dat gebeurt door de zogenaamde verrekenprijzen die vastgelegd worden voor commerciële transacties tussen dochters van hetzelfde concern.

Naast deze drie formele onderzoeken bekijkt de Commissie intussen ook fiscale rulings in andere lidstaten. “We hebben nog veel werk te doen”, bevestigde Almunia. De Spaanse eurocommissaris sloot overigens niet uit dat de Commissie ook wetten gaat onderzoeken “die op zichzelf reeds een selectieve benadering introduceren”.

De Commissie verzocht reeds vijf lidstaten om informatie over hun rulingpraktijken. Negen landen worden bevraagd over de fiscale regimes voor patenten (de zogenaamde patent box). België behoort tot de geviseerde landen. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content