Europa verlaagt roamingtarieven

Een Belgisch gezin op reis in Frankrijk of Italië kan meer dan 200 euro besparen.

Deze zomer kan een Belgisch gezin op reis in Frankrijk of Italië meer dan 200 euro besparen op roamingkosten. Dat heeft de Europese Commissie berekend naar aanleiding van de goedkeuring van de verlaging van de roamingkosten in het Europees Parlement. Het Europees Parlement zette donderdag het licht op groen voor een nieuwe verlaging van de maximumtarieven voor roaming. Dat zijn de kosten die de operator de klanten aanrekent wanneer die het netwerk van een andere operator aanwendt voor mobiel telefoneren, sms’en of surfen. Voor de uitgaande telefoontjes daalt de prijs vanaf juli tot 0,29 euro per minuut, voor sms’jes tot 9 cent en voor dataverkeer tot 0,7 euro per MB.

Naar aanleiding van de nieuwe tariefverlaging ging de Europese Commissie eens na hoeveel een vierkoppig Belgisch gezin met een smartphone kan besparen tijdens een weekje vakantie in Frankrijk of Italië. Volgens die berekening zou de factuur deze zomer 226,5 euro goedkoper kunnen zijn dan drie jaar geleden. Daarmee kan het gezin vijf keer een wegenkaart bekijken, elke dag een halfuurtje op sociale media aanwezig zijn en dagelijks één foto uploaden en één e-mail versturen.

Overigens zullen de maximumtarieven in Europa de komende jaren nog verder dalen. In de donderdag goedgekeurde regelgeving is immers een tijdspad voorzien dat de plafonds tegen 2014 verder verlaagt tot 0,19 euro voor uitgaande telefoontjes, tot 6 cent voor sms’jes en tot 0,2 euro voor datadiensten. Voor dataverkeer bestond tot dusver geen plafond. De prijsdaling is dan ook aanzienlijk. Tegen 2014 zal de kost met 90 procent gedaald zijn ten opzichte van 2009, toen vele operatoren nog 4 euro per MB aanrekenden.

De Europese Unie voert al jaren een offensief tegen de als onredelijk hoog omschreven roamingkosten. Daarbij deed ze tot dusver beroep op maximumtarieven. Vanaf 2014 wil Europa ook meer inzetten op concurrentie om de kosten te drukken.

Dan zullen consumenten immers een andere operator kunnen kiezen voor hun roaming-gebruik dan voor hun binnenlandse mobiele telefonie. Dat zal kunnen via een contract, maar ook door bij aankomst in een ander land een bepaalde operator te kiezen, net zoals nu een Wi-Fi-netwerk wordt geselecteerd. De consumenten zullen daarbij hun eigen nummer kunnen behouden.

Bron: Belga

Partner Content