Europa wijzigde datawetgeving op vraag van VS
De VS heeft vorig jaar een maatregel laten schrappen in de Europese wetgeving rond dataprivacy. Die had spionagepogingen van Prism op Europeanen kunnen bemoelijken.
De VS heeft vorig jaar een maatregel laten schrappen in de Europese wetgeving rond dataprivacy. Die had spionagepogingen van Prism op Europeanen kunnen bemoelijken.
Om de maatregel te schrappen is volgens de Financial Times flink wat lobbywerk verricht door de regering Obama. Onder meer Janet Napolitano, secretary of Homeland Security, is persoonlijk in Brussel komen praten met EU-politici. Dat schrijft de zakenkrant op basis van drie niet nader genoemde EU-politici.
De maatregel stond gekend als de anti-fisa clausule. Verwijzend naar de Foreign Intelligence Surveillance Act waarmee niet-Amerikanen mogen bespioneerd worden binnen de VS. Maar de blokkering sneuvelde in januari 2012. Concreet zou de maatregel de overdracht van data aan de VS, specifiek gericht op telecom- en technologiebedrijven, verbieden.
Volgens de Financial Times hebben de meeste Eurocommissarissen de maatregel destijds weggestemd met als argument dat ze weinig impact zou hebben gezien de servers van grote technologiebedrijven toch al in de VS zitten. Ook zou ze datatransfers tussen beide gebieden hebben bemoeilijkt.
Pasmunt voor handelsgesprekken
Al wijst de krant er ook op dat destijds de handelsgesprekken tussen de EU en de VS zouden beginnen en niet toegeven aan het lobbywerk van de VS zouden die onderhandelingen moeilijker hebben gemaakt. Kortom: het was voor Europa makkelijker om toe te geven aan het lobbywerk van de VS dan de data van burgers te beschermen.
Was de maatregel er gekomen, dan zou het voor Amerikaanse bedrijven wel een pak moeilijker worden om met Europese data om te gaan. Eén chief privacy officer van een niet nader genoemd Amerikaans technologiebedrijf beschrijft het tegenover de Financial Times als “een totale nachtmerrie.” Maar dankzij het lobbywerk van de VS moeten de bedrijven zich nu weinig zorgen maken over de Europese data die wordt doorgegeven aan de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Niet eerste keer
Het is niet de eerste keer dat Europa door de knieën gaat voor de Amerikaanse Overheid. Recent nog werd er gedreigd met een handelsoorlog als Europa zou doorgaan met zijn plannen over het digitale vergeetrecht.
In april 2012 stemde het Europees Parlement dan weer in met de uitwisseling van passagiersgegevens. In 2010 ging het over Swift, dat internationaal betalingsverkeer regelt. Hier wist Europa de regels te verstrengen, maar pas nadat een eerder, veel strenger, Europees plan werd afgezwakt op vraag van de VS.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier