Apple rolt nieuwe AI-functies voorlopig niet uit in de Europese Unie

© NurPhoto via Getty Images

De nieuwe AI-toepassingen die Apple onlangs heeft voorgesteld, zullen nog niet meteen in de Europese Unie beschikbaar zijn. Volgens de Amerikaanse techgigant komt dat door de Europese Digital Markets Act, kortweg DMA.

‘We zijn bezorgd dat de eisen van de DMA met betrekking tot interoperabiliteit ons zullen dwingen om de integriteit van onze producten zodanig aan te tasten dat de privacy van de gebruikers en de beveiliging van de gegevens in gevaar kunnen komen’, aldus Apple.

De hoeksteen van de visie van Apple op artificiële intelligentie is dat software (waaronder de besturingssystemen iOS 18, iPadOS 18 en macOS 15) uitgebreid toegang krijgt tot de gegevens van de gebruikers. Dankzij die personalisering zal zijn systeem, Apple Intelligence gedoopt, snel vragen kunnen beantwoorden, mails samenvatten en rangschikken naar belangrijkheid, enzovoort.

Privacy

Centraal bij al die kunstmatige intelligentie staat de privacy van de gebruiker, claimt Apple. Zo gebeuren de acties met betrekking tot Apple Intelligence grotendeels op de iPhone, iPad of Mac zelf, aangedreven door de silicon-processors van Apple, waardoor er geen informatie op externe servers wordt bewaard.Apple wil voor de Europese markt echter eerst onderzoeken of de nieuwe technologie wel kan voldoen aan de Europese mededingingsregels.

Apple zegt met de Europese Commissie in gesprek te zijn om tot een oplossing te komen. Maar de functies zullen dit jaar alvast niet meer beschikbaar worden in de EU. Behalve om Apple Intelligence gaat het ook om functies als iPhone Mirroring (waarbij je vanop een Mac-computer toegang krijgt tot je iPhone) en SharePlay Screen Sharing (om je scherm te delen met andere gebruikers).

Ook Apple omarmt AI, en legt de focus op privacy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content