EU: Apple moet iOS en iPadOS binnen zes maanden openen voor concurrentie

© Afbeelding gegenereerd met behulp van Adobe Firefly.

De Europese Commissie waarschuwt dat Apple waarschijnlijk meer moet doen om zijn besturingssystemen iOS (iPhones) en iPadOS (tablets) goed te laten functioneren met technologie van concurrenten. Het dagelijks bestuur kondigt twee procedures aan om de wettelijke eisen aan het Amerikaanse bedrijf te specificeren.

Volgens de nieuwe Europese Wet op de Digitale Markten (DMA) moeten grote technologische bedrijven concurrenten voldoende ruimte geven om gebruik te kunnen maken van hun belangrijkste platforms, zoals iOS. Dat is bedoeld om machtsmisbruik tegen te gaan.

De Europese Commissie kijkt de komende maanden onder andere waar Apples mobiele besturingssystemen beter moeten samenwerken met apparaten als smartwatches, koptelefoons of VR-brillen van concurrenten. Een andere procedure gaat over de manier waarop Apple verzoeken behandelt van andere bedrijven die producten willen ontwikkelen voor iOS of iPadOS.

Te veel beperkingen

Over zes maanden presenteert de Commissie haar bevindingen. Dan maakt ze ook bekend welke stappen Apple moet nemen om de besturingssystemen verder te openen voor rivalen.

Apple en de Europese Commissie botsen vaker over de nieuwe regels van de DMA, die geldt voor bedrijven met platforms die zo belangrijk zijn dat ze ‘poortwachters’ zijn. Zo vond de Europese Commissie dat Apple binnen zijn App Store apps te veel beperkingen oplegt om klanten naar andere kanalen te laten uitwijken. Ook heeft Apple besloten om zijn nieuwe AI-technologie voorlopig niét uit te rollen in de Europese Unie, om nieuwe conflicten te voorkomen.

De procedures die de Commissie nu aankondigt, zijn geen formeel onderzoek. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wil het EU-bestuur Apple nu via een ‘constructieve dialoog’ laten voldoen aan de regels. ‘We concentreren ons op het waarborgen van eerlijke en open digitale markten’, verklaart ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content