Europese Commissie zet door met onderzoek tegen Microsoft over bundeling Teams

De Europese Commissie meent dat Microsoft de Europese concurrentieregels heeft geschonden door de bundeling van videobeltoepassing Teams met zijn kantoorpakketten Office 365 en Microsoft 365.

De Commissie stuurde een mededeling met haar punten van bezwaar naar Microsoft. Daarin staat dat de Commissie tot het voorlopige oordeel is gekomen dat Microsoft misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie op de softwaremarkt om zijn eigen chat- en videoconferentietools onrechtmatig te bevoordelen.

Microsoft koppelde Teams zonder extra kosten aan bekende toepassingen als Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Klanten kregen daarbij niet de keuze om toegang tot Teams te verkrijgen wanneer ze een abonnement op die toepassingen namen. Er bleken ook beperkingen op de interoperabiliteit tussen de diensten van Microsoft en de producten van de concurrenten van Teams.

Klacht van Slack

De Commissie had het onderzoek in juli 2023 geopend na een klacht van Slack, dat intussen is overgenomen door Salesforce. Ook Alfaview diende een gelijkaardige klacht in. Microsoft heeft intussen de distributie van Teams aangepast, maar die wijzigingen volstaan voor de Commissie niet om alle concurrentieproblemen op te lossen.

De mededeling vormt een nieuwe stap in een onderzoek dat kan leiden tot enorme boetes, tot tien procent van de wereldwijde omzet. Microsoft krijgt nu de mogelijkheid om opnieuw te reageren. Een deadline voor de voltooiing van het onderzoek is er niet.

Rijzende ster tijdens corona, daarna ingehaald door Teams: hoe zou het nog zijn met Slack?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content