Europol: ‘Buitenlandse simkaarten moeilijker af te luisteren’

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Europol vraagt om een technische aanpassing in het roamingprotocol. Vandaag is het immers een stuk moeilijker om telefoontaps uit te voeren bij buitenlandse simkaarten.

Wie vandaag het onderwerp wordt van een crimineel onderzoek, riskeert een telefoontap. Daarvoor nemen politiediensten contact op met de operator, doorgaans na een gerechtelijk bevel. Maar dat is lastiger wanneer het om een buitenlandse simkaart gaat, zegt Europol in een paper.

Specifiek gaat het over ‘home routing’ en daarin de ‘privacy enhancing technologies’ of PET. Home routing komt er op neer dat wanneer je in het buitenland zit, je communicatie steeds via je operator in België loopt. Bel je bijvoorbeeld vanuit de VS naar een Belgisch nummer dat ook in de VS zit. Dan gaat dat signaal van de VS naar België en terug naar de VS.

Maar in combinatie met PET, wordt de data geëncrypteerd op serviceniveau. Daardoor fungeert de operator van het land waar je bent enkel als een doorgeefluik en heeft die operator weinig zicht op je gesprekken, data of sms-verkeer.

Dat maakt het moeilijker voor Europol om verdachten met een buitenlandse simkaart te onderzoeken. Zij moeten dan immers hun verzoek richten aan die buitenlandse operator wat tijd kost en waar de medewerking van die operator eerder vrijwillig is. Ook Belgen in België met een niet-Belgische simkaart vallen onder die problematiek.

Verbieden of betere afspraken

Europol doet zelf twee suggesties om dat te verbeteren. Europese wetgeving zou PET in home routing kunnen stoppen, dan kunnen lokale operatoren wel het telefoonverkeer van individuen onderscheppen. In een andere optie pleit het voor een grensoverschrijdend systeem waardoor aanvragen van ordediensten snel worden beantwoord. Het eerste zorgt voor iets minder beveiliging, het tweede maakt dat namen van verdachten ook aan een buitenlandse derde partij moeten worden doorgegeven.

Europol voegt daar wel aan toe dat het niet noodzakelijk tussen die twee opties gaat. Het wil met haar oproep en suggesties vooral het debat openen om tot een oplossing te komen waardoor buitenlandse simkaarten niet langer ontsnappen aan onderzoeksdaden die vandaag wel mogelijk zijn voor binnenlandse simkaarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content