Grote IT-storing bij overheidsnetwerk in Nederland

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Nederland wordt sinds dinsdagavond getroffen door een landelijke IT-storing. Naast Eindhoven Airport ondervinden ook de hulpdiensten, verschillende ministeries zoals het ministerie van Defensie en ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, gemeenten en andere overheidsdiensten problemen.

Het noodnummer 112 is wel bereikbaar, evenals het nummer van de brandweer voor zaken die geen spoed hebben. De hulpdiensten ondervinden eerder problemen met hun communicatie- en alarmeringssysteem, waardoor ze moeilijk met elkaar kunnen communiceren. ‘Gelukkig hebben we noodscenario’s waar we op terugvallen. Het gebeurt wel vaker, alleen niet vaker zo lang als nu’, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht.

Medewerkers van het ministerie van Defensie en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondervinden dan weer problemen met inloggen. Bij sommige gemeenten kunnen geen rijbewijzen of andere documenten afgehaald of aangevraagd worden, en kunnen geen afspraken gemaakt worden. Ook DigiD – om in te loggen bij overheidsorganisaties – kampt met een storing. Daarnaast zijn de Kustwacht en de Koninklijke Marechaussee getroffen. De diensten zijn nauwelijks bereikbaar. De Kustwacht laat weten dat het daar om zowel telefoonverbindingen als radioverbindingen gaat. Bij de Marechaussee is het contactcentrum niet bereikbaar. Ook kunnen er geen noodpaspoorten worden uitgegeven.

Het is niet duidelijk of de storing verband houdt met die op de luchthaven van Eindhoven, waar ook het vliegverkeer stilligt, schrijft NOS.

Defensienetwerk

De grote storing is het gevolg van een probleem op het Defensienetwerk. Dat bevestigt een woordvoerder van het departement aan het ANP. Dat netwerk, beheerd door het ministerie van Defensie, moet verschillende overheidsdiensten aan elkaar koppelen. Veel systemen die gebruik maken van dit netwerk liggen plat.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) doet onderzoek naar de storing. Volgens de woordvoerder van het NCSC zijn er geen signalen dat de openbare veiligheid in het geding is. Of het mogelijk om een cyberaanval gaat, is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content