Google ontsnapt aan Europese boete van anderhalf miljard euro

© Getty Images

Het Gerecht van de Europese Unie heeft woensdag een boete van bijna 1,5 miljard euro voor Google integraal geannuleerd. Volgens de Europese rechters heeft de Europese Commissie ‘fouten’ begaan in haar beoordeling.

De Commissie had Google in 2019 de megaboete van 1,49 miljard euro opgelegd omdat de Amerikaanse zoekgigant met zijn advertentiemakelaar AdSense misbruik had gemaakt van zijn dominante marktpositie in de online advertentiemarkt. Volgens de Commissie had de techreus in contracten met websites een aantal beperkende clausules laten opnemen die concurrenten verhinderden om ook hun zoekadvertenties op deze websites te plaatsen.

In zijn arrest houdt het Gerecht de vaststellingen van de Commissie grotendeels overeind, maar de Europese concurrentiewaakhond heeft ‘fouten’ begaan in de beoordeling van de zaak. De Commissie heeft volgens de rechter niet met alle relevante omstandigheden rekening gehouden bij de vraag of de clausules van Google oneerlijk waren. De Commissie kan nog beroep aantekenen.

Het arrest vormt een nieuwe episode in de eindeloze juridische veldslagen tussen de Commissie en Google. Vorige week nog trok de Commissie aan het langste eind, toen het Europees Hof van Justitie een boete van 2,4 miljard euro bevestigde omdat Google zijn productvergelijker Google Shopping onrechtmatig had bevoordeeld ten opzichte van de concurrentie.

Partner Content