Telegram-oprichter Pavel Durov opgepakt in Frankrijk

© Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Telegram-oprichter Pavel Durov is in Frankrijk. De 39-jarige man met de Franse en Russische nationaliteit wordt volgens tv-zender TF1 door het Franse gerecht beschouwd als medeplichtige aan misdaden die plaatsvinden met behulp van zijn berichtendienst.

Justitie in Frankrijk vindt dat Telegram te veel ruimte biedt aan criminelen en het bedrijf daarmee medeplichtig is aan drugshandel, kinderporno en fraude, aldus TF1. Durov, die naast oprichter ook CEO is van de berichtendienst, werd gearresteerd kort nadat hij met zijn privévliegtuig was geland op de luchthaven van Le Bourget, nabij de Franse hoofdstad Parijs. Hij was in het gezelschap van zijn bodyguard en zijn assistente. Telegram is een berichtendienst die vaak door criminelen wordt aangewend. De dienst heeft meer dan 950 miljoen gebruikers wereldwijd.

Telegram verzekert ondertussen dat Durov, ‘niets te verbergen heeft’. ‘Telegram voldoet aan de Europese wetten, inclusief de Digital Services Regulation, en de moderatieacties zijn binnen de standaard in de industrie’, schrijft het in Dubai gevestigde bedrijf op haar eigen kanaal. ‘Pavel Durov heeft niets te verbergen en reist regelmatig naar Europa. Het is absurd om te zeggen dat een platform of zijn baas verantwoordelijk zijn voor misstanden die op het genoemde platform zijn gevonden’, luidt het verder.

Telegram is een berichtendienst die vaak door criminelen wordt aangewend. De dienst heeft meer dan 950 miljoen gebruikers wereldwijd.

Partner Content