Telegram-topman vrij onder strenge voorwaarden

© Getty Images

De Frans-Russische miljardair Pavel Durov, topman van de Russische berichtendienst Telegram, is in Frankrijk in verdenking gesteld voor een reeks inbreuken in verband met georganiseerde misdaad. Dat heeft de procureur van Parijs aangekondigd.

Durov werd wel vrijgelaten, maar komt onder streng gerechtelijk toezicht te staan. Zo moet hij een borg van 5 miljoen euro betalen en moet hij zich twee keer per week op het politiebureau melden. Hij mag ook het Franse grondgebied niet verlaten, aldus procureur Laure Beccuau.

Het Franse gerecht verwijt Durov dat hij niet optreedt tegen de verspreiding van misdadige en strafbare berichten op Telegram, dat ruim 900 miljoen gebruikers telt. Het bedrijf ontkent. 

Onder die aanklachten zitten om die reden ook medeplichtigheid aan het verspreiden van kinderporno en medeplichtigheid bij criminele bendevorming. Ook moeten cryptografische diensten die in Frankrijk worden aangeboden eerst worden aangemeld en dat is niet gebeurd, stelt de Franse openbare aanklager.Intussen schrijft Forbes dat er nog meer aanklachten tegen de man lopen, specifiek in Zwitserland. Het zakenblad schrijft dat daar een klacht loopt van zijn voormalige partner Irina Bolgar, zij zegt dat Durov fysiek gewelddadig was naar één van hun drie kinderen toe.

Partner Content