X voor de rechtbank omdat het Europese data gebruikt voor AI-training (update)

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De AI-tool van X, het voormalige Twitter, gebruikt data van Europese burgers. Daarom krijgt X nu een rechtszaak over zich heen in Ierland.

De zaak wordt aangespannen door de Ierse Data Protection Commission, de Ierse Privacyregulator. Gezien wel meerdere Amerikaanse techbedrijven hun hoofdzetel in Ierland hebben, is het vaak bevoegd om dergelijke materie aan te kaarten namens Europese gebruikers.

Concreet gaat het om Grok, de AI-tool van X, die publieke data van X-gebruikers verwerkt om zichzelf te trainen. Daaronder zitten ook miljoenen Europese gebruikers. Hun data werd zonder toestemming gebruikt, enkel in de instellingen kan je dat weigeren. Die kan je vinden onder instellingen -> Privacy & Veiligheid -> Grok. Klik daar door en je kan het gebruik van je data door Grok uitvinken.

Volgens de Ierse nieuwssite RTE is de DPC bezorgd over de plannen en praktijken van X. Het merkt op dat je intussen de dataverwerking wel kan weigeren, maar dat dat nog niet bij de start mogelijk was. Tegelijk zegt de Ierse regulator dat X eerder al weigerde om de dataverwerking te stoppen op hun vraag.

Verschillende grote techbedrijven werken momenteel aan hun eigen AI-toepassingen en leunen daarbij vaak op data van hun gebruikers. Enkele maanden geleden nog meldde Meta dat het publieke data van gebruikers van Facebook en Instagram zou gebruiken. Ook dat leidde tot protest, waarna Meta besloot de verwerking van Europese gegevens op pauze te zetten.

Update 9/8/2024

X zegt nu dat het sommige data van EU-gebruikers niet zal gebruiken voor AI-training. De data die tussen 7 mei en 1 augustus werd verzameld wordt niet gebruikt tot de rechtszaak met de Ierse dataregulator DPC rond is.

X begon op 7 mei met de verwerking, maar gaf gebruikers pas op 16 juli de keuze om dat te weigeren. Die keuze werd bovendien nauwelijks gecommuniceerd, maar enkel discreet in de instellingen toegevoegd. Ze was ook niet bij elke gebruiker meteen zichtbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content