X zal gegevens van Europese gebruikers niet langer gebruiken voor AI-training

Elon Musk, CEO van SpaceX, Tesla en X (Twitter) © REUTERS

Na een eerdere opschorting zal sociaal medium X, het vroegere Twitter, de persoonlijke gegevens van zijn Europese gebruikers niet meer inzetten voor het trainen van zijn programma voor artificiële intelligentie (AI).

Dat meldt de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit DPC woensdag. X had in augustus de omstreden praktijk al opgeschort.

De DPC, die handelt in naam van de Europese Unie, heeft de gerechtelijke procedure stopgezet die ze in Ierland had opgestart tegen X. De DPC had een klacht ingediend omdat gebruikers van X niet vooraf geïnformeerd en om toelating gevraagd werden voor het gebruik van hun gegevens voor AI-training.

Pas na enkele weken werd er in de instellingen een knop zichtbaar om je eigen data op X niet te laten gebruiken voor AI-training. Er werd door X zo goed als niet actief over gecommuniceerd.

X-chatbot Grok moet de concurrentie aangaan met andere AI-chatbots, zoals ChatGPT van OpenAI of Claude van Anthropic. De software wordt niet direct bij X ontwikkeld, maar door het bedrijf xAI, waarvan miljardair Elon Musk eveneens eigenaar is. De miljardair kocht Twitter in de herfst van 2022 voor zowat 44 miljard dollar en herdoopte het bedrijf tot X.

Partner Content