Belgische websites onvoldoende toegankelijk voor mensen met beperking

Pieterjan Van Leemputten

Slechts een klein deel van de Belgische websites is voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Ook in andere Europese landen zijn de cijfers ronduit slecht.

Wie denkt aan de moeilijkheden voor mensen met een beperking, denkt in de eerste plaats aan blinden. Zij gebruiken voorleessoftware en moeten een site vaak bedienen met enkel een toetsenbord in plaats van een muis. Maar het gaat veel breder: ook kleurenblinden, mensen met een cognitieve of fysieke beperking aan de handen kunnen het web niet altijd ten volle gebruiken.

94 procent faalt

De Digital Trust Index brengt dat nu in kaart. Dat onderzoek gaat uit van het Belgische Craftzing, dat zich onder meer toelegt op toegankelijkheid. Het onderzocht 240.000 websites uit 18 landen, waaronder 7.408 Belgische sites.

Daaruit blijkt dat 94 procent van de Europese sites niet voldoet aan alle vereisten. België zit met 94,24 procent rond het Europees gemiddelde.

De landen waar het minst aantal sites de test faalden zijn Noorwegen (87,68 procent), Finland (88,05 procent), en Zweden (89,28 procent). België staat op de 7e plek, net achter Duitsland en Frankrijk. De slechtste landen zijn Roemenië (96,15 procent) en Hongarije (96,31 procent). De volledige resultaten kan je hier nalezen.

‘Die ontoegankelijke websites zorgen ervoor dat mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden, moeite hebben met het lezen van tekst,’ zegt Roeland Tegenbos, CEO van Craftzing. Maar het probleem gaat breder: ‘Kleurenblinden ondervinden dan weer moeilijkheden met het correct interpreteren van bijvoorbeeld grafieken. Mensen met een beperking aan hun handen kunnen moeilijk navigeren op een website en mensen met een cognitieve beperking hebben moeite om complexe websitestructuren te begrijpen.’

Wettelijk verplicht

Die compatibiliteit heeft ook een wettelijk kantje. Craftzing wijst er op dat de European Accessibility Act (EAA) vanaf 28 juni volgend jaar organisaties verplicht om een toegankelijke website te hebben.

Belgische overheidswebsites moeten al sinds 2020 toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Al bleek ook toen dat dat nog niet overal het geval was.

De nuance bij dit onderzoek is wel dat niet elke site volledig voor iedereen met een beperking ontoegankelijk is. 71 procent van de sites heeft een slecht kleurcontrast tussen tekst en achtergrond, wat onder meer voor mensen met kleurenblindheid lastig is. 63 procent van de sites geeft geen omschrijving bij links. Voor afbeeldingen is dat bij 33 procent een probleem en voor knoppen ligt dat op 18 procent. Terwijl die info vaak cruciaal is voor iemand die met voorleessoftware werkt.

‘Een vaak gehoord excuus is dan dat “het moeilijk” is om met “alle” beperkingen rekening te houden en het te veel tijd, energie en geld kost om hier nog iets aan te doen. Het goede nieuws is dat de vaakst voorkomende problemen relatief gemakkelijk op te lossen zijn. Als organisaties rekening houden met toegankelijkheid aan de start van een digitaal project in plaats van aan het einde, scheelt dat heel wat tijd en moeite.’ Aldus Tegenbos. Hij benadrukt dat een kwart van de mensen met een beperking kampt en dat je als organisatie zo ook een kwart meer mensen kan bereiken door het goed te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content