Na druk van EU: contactloos betalen met iPhone kan binnenkort zonder Apple Pay

Apple Pay
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Apple gaat de technologie achter zijn mobiel betalingssysteem Apple Pay openstellen voor andere ontwikkelaars. Dankzij dat engagement, dat nu bindend wordt gemaakt, laat de Europese Commissie haar concurrentieonderzoek naar de techreus vallen. Dat heeft bevoegd commissaris Margrethe Vestager bekendgemaakt.

Met Apple Pay kunnen gebruikers van een iPhone, iPad of Mac makkelijk betalingen doen in winkels of online. Omdat iPhones exclusief op Apples besturingssysteem iOS draaien controleert het bedrijf alle aspecten van het ‘ecosysteem’ rond zijn smartphone, inclusief de toegang tot de ‘tap & go’-technologie achter zijn mobiele wallet voor ontwikkelaars.

Dominante positie

De facto kwam dat erop neer dat Apple Pay het enige mobiele betalingssysteem is dat toegang heeft tot de hardware en software die gebruikers in staat stelt om contactloos te betalen met hun iPhone. De weigering van Apple om die technologie open te stellen voor concurrenten kwam volgens de Commissie neer op het misbruik van een dominante marktpositie.

Commissaris Vestager opende daarom in 2020 een onderzoek, maar dat wordt nu afgesloten omdat Apple zich ertoe geëngageerd heeft de technologie alsnog gratis toegankelijk te maken. Gebruikers van een iPhone zullen daardoor binnenkort eenvoudig een alternatief voor Apple Pay kunnen kiezen.

Mocht Apple zijn engagementen niet nakomen, riskeert het alsnog een boete, die kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet van de techreus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content