Nieuwe AI-modellen Meta komen niet naar Europa

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Meta, moederbedrijf van onder andere Facebook, Instagram en WhatsApp, gaat zijn nieuwste multimodale AI-modellen niet in Europa uitbrengen. Het bedrijf noemt de ‘onzekere Europese regelgeving’ als reden.

De nieuwe Llama-modellen waar Meta momenteel aan werkt zijn multimodaal, wat betekent dat ze tekst, beeld en geluid kunnen verwerken. De techgigant plant het model in een grote hoeveelheid producten te stoppen, waaronder zijn sociale media, maar ook smartphones en slimme brillen. Maar het zal daarbij dus de EU uitsluiten, zo zegt Meta aan nieuwssite Axios. Hoewel Llama met een open licentie wordt verdeeld, zullen Europese bedrijven ze niet kunnen gebruiken. Ook andere bedrijven die Llama inzetten voor hun producten, kunnen die niet in de EU aanbieden.

Als reden noemt Meta de Europese regelgeving. Het gaat dan onder meer om de privacyregelgeving, die betekent dat Meta geen data van EU-burgers mag gebruiken om zijn modellen te trainen. Ook de Digital Markets Act kijkt streng toe op hoe grote techbedrijven omgaan met data. Eerder besliste ook Apple al om zijn nieuwe AI-functies nog niet in Europa uit te brengen.

Naast het multimodale model komt Meta overigens ook met een nieuwe versie van Llama 3, zijn tekstgebaseerde generatieve AI. Dat model wordt wel in Europa uitgebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content