Online platforms moeten btw innen in de Europese Unie
Na bijna twee jaar onderhandelen zijn de Europese ministers van Financiën het eens geraakt over een digitalisering van de btw-inning. Zo zullen de lidstaten veel sneller informatie uitwisselen over btw-aangiftes in grensoverschrijdende transacties en zullen online platforms zoals Uber en AirBnb zelf btw moeten innen.
Het akkoord maakt de operators van online platforms btw rechtstreeks bij de klant moeten innen en doormaken aan de belastingsdienst. Zij moeten dat doen als hun individuele chauffeurs of verhuurders van accommodatie het niet doen. De lidstaten kunnen wel uitzonderingen voorzien, bijvoorbeeld voor kmo’s.
Momenteel betalen vele chauffeurs of verhuurders op online platforms geen btw omdat het vaak gaat om individuele aanbieders die niet verplicht zijn om te registreren. De Europese Commissie raamde bij de presentatie van haar voorstel eind 2022 dat de nieuwe maatregel meer dan 6 miljard euro aan extra inkomsten per jaar zou kunnen opleveren. Het pakt ook de discriminatie ten opzichte van traditionele dienstverleners aan.
Fraude
Daarnaast spraken de ministers af dat bedrijven elektronisch gaan factureren voor al hun grensoverschrijdende transacties met andere bedrijven. Die info wordt automatisch overgemaakt aan de nationale belastingautoriteit, die deze gegevens meteen zal doorspelen aan de andere lidstaten via een nieuw IT-systeem dat tegen 2030 het levenslicht moet zien. Nog eens vijf jaar later moeten alle nationale systemen interoperabel zijn met het Europese. Momenteel duurt het maanden vooraleer de belastingautoriteiten die informatie uitwisselen. Dat gebrek aan informatie in realtime zou fraudeurs mogelijkheden bieden om te profiteren van de gaten in het systeem. De Commissie raamde eind 2022 dat e-facturering de btw-fraude met 11 miljard euro per jaar kan terugdringen. Bedrijven zelf zouden jaarlijks zo’n 4 miljard euro aan administratieve kosten kunnen besparen.
Ten slotte breiden de ministers het bestaande eenloketmodel voor de btw verder uit, waardoor bedrijven zich niet meer moeten registreren in elke lidstaat waarin ze actief zijn. ‘Dit akkoord maakt het leven makkelijker voor belastingplichtigen, pakt fraude aan en stimuleert eerlijke concurrentie’, zo begroette Eurocommissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni de deal, waarover het Europees Parlement nog geconsulteerd moet worden. Het pakket moet helpen om de zogenaamde btw-kloof te verkleinen. Dat is het verschil tussen de verwachte en effectieve inkomsten. In 2021 bedroeg deze kloof in de Europese Unie 61 miljard euro.