Breton tikt Musk op de vingers om interview Donald Trump
Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton wijst Elon Musk erop dat zijn platform aan de Europese regels moet voldoen. Aanleiding is het interview met Donald Trump op X, door Musk.
De brief, die Breton zelf op X deelde voor het interview met Trump plaatsvond, wijst er op dat X met haar huidige gebruikersaantallen wordt aanzien als VLOP, very large online platform, en dus moet voldoen aan een aantal regels onder de Digital Services Act (DSA).
Breton erkent dat mediavrijheid en vrijheid van meningsuiting wordt beschermd, maar dat er ook maatregelen nodig zijn rond platformen die schadelijke inhoud versterken en dat zo’n situatie het risicoprofiel van X kan verhogen. Breton verwijst daarbij onder meer naar recente publieke onrust. Vermoedelijk doelt hij daar op de extreemrechtse rellen in het Verenigd Koninkrijk.
Vaag dreigen
De brief is vooral een soort waarschuwing. Breton vraagt Musk om de effectiviteit van de systemen te verzekeren en maatregelen tegen desinformatie te rapporteren aan Breton. Die zegt ook dat zijn team bij een schending van de DSA ‘niet zal twijfelen om volledig gebruik te maken van onze toolbox, inclusief het aannemen van tijdelijke maatregelen, als dat nodig zou zijn om EU-burgers te beschermen van ernstige schade.’
Hoewel de redenering van Breton in het wettelijk kader van de DSA logisch is, krijgt Breton zelf ook kritiek op zijn initiatief. Criciti wijzen op het recht op vrije meningsuiting. Onder meer MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zegt op X dat Europa beter aan ernstigere zaken werkt dan het ‘herinstalleren van censuur’.
Ook Linda Yaccarino, CEO van X, spreekt van een ‘ongeziene poging om een wet in Europa uit te rekken naar politieke activiteiten in de VS.’
Onbewezen DDoS
Het interview tussen Elon Musk en Republikeins presidentskandidaat Donald Trump bleek uiteindelijk weinig nieuws of spectaculairs te bevatten. Hoewel Musk graag uitpakt met X als een ‘alles’-platform voor de hele wereld, begon de audiostream zo’n veertig minuten te laat.
Musk zei dat het systeem was getest op 8 miljoen gelijktijdige luisteraars, maar zei dat er een enorme DDoS-aanval op X werd uitgevoerd waardoor er technische problemen opdoken.
Dat moeten we echter met een korrel zout nemen. The Register, dat het interview volgde, zegt dat er tijdens het event geen aanwijzingen waren. Op een kaart van cyberbeveiliger Check Point Software was er geen abnormaal hoog verkeer te zien. Op een kaart van concurrent Netscout waren enkel enkele kleine aanvallen op de VS (niet specifiek op X) te zien.
Trump zelf sprak tijdens de stream over een publiek van 60 miljoen luisteraars, het doel lag op 25 miljoen. Maar ook dat lijkt een stevige uitvergroting van de realiteit. The Register zegt dat de statistieken van de livestream op 1,1 miljoen tot 1,3 miljoen luisteraars wezen.
Minister Musk
In het gesprek tussen Musk en Trump liet Trump tot slot nog weten dat hij Musk in zijn volgende regering zou overwegen. Hij loofde de manier waarop Musk kosten kan besparen. Musk gooide bij de overname van Twitter meer dan de helft van het personeel buiten en staat erom bekend een zeer hoge werkdruk op te leggen aan mensen in zijn bedrijven.
Musk liet daarop verstaan dat hij interesse heeft om een rol te spelen in een commissie om de efficiëntie van de overheid te bekijken.
Dat gezegd zijnde moeten we ook benadrukken dat zowel Musk als Trump met de regelmaat van de klok dingen zeggen die feitelijk onjuist zijn, desinformatie bevatten of grondig uit hun context zijn getrokken. Trump moet momenteel vooral weer zijn eigen populariteit opkrikken en in het nieuws komen om Republikeinse kiezers te overtuigen. Daarin past het om cijfers over het eigen publiek op te krikken en beloftes te maken waarvan onduidelijk is of ze worden ingevuld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier