EU bekijkt of Telegram niet toch een ‘groot platform’ is

© Belga Image
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Europese Commissie onderzoekt of het onlineplatform Telegram inderdaad 41 miljoen gebruikers in de Europese Unie heeft per maand. Ze wil weten of dat er niet meer zijn. Met 41 miljoen gebruikers, de eigen opgave van Telegram, valt het platform net buiten direct toezicht van de Europese Commissie en buiten de strengste regels die er zijn binnen de Europese Digital Service Act (DSA).

De Europese Commissie vertrouwt de zaak niet helemaal en voert daarom nu een eigen analyse uit, zegt ze via een woordvoerder.

Grote platforms zoals X of Tiktok kunnen eventueel direct van de Europese Commissie een strafprocedure verwachten. Kleinere platforms staan onder toezicht van nationale overheden, die moeten controleren of de in dat land geregistreerde platforms voldoen aan de DSA. Voor de registratie in de EU heeft Telegram een samenwerking gekozen met een bedrijf in België. Pikant detail: de Europese Commissie is recent nog een strafprocedure tegen België begonnen vanwege het ontbreken van een goed functionerende toezichthouder.

Complexe analyse

Op Telegram kunnen onder meer anonieme en versleutelde berichten worden gepost, waardoor de analyse van het aantal gebruikers complex is. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door twee Russen. Het staat onder meer in de Verenigde Staten geregistreerd, maar Telegram werkt vanuit verschillende en geregeld wisselende locaties.

Telegram kwam deze week in het nieuws toen in Frankrijk de Russische oprichter Pavel Doerov werd gearresteerd. Die zou volgens Frankrijk te weinig optreden tegen illegale berichten op het platform, zoals kinderporno en drugshandel. De arrestatie heeft tot diplomatieke spanningen geleid tussen Frankrijk en Rusland. De Russische regering heeft Doerov consulaire hulp aangeboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content