Het burgerinitiatief roept op tot een wetgeving die gamemakers zou verbieden om games volledig onspeelbaar te maken na stopzetting. Met een miljoen handtekeningen zou de Europese Commissie het initiatief nu moeten bekijken.
Veel games bevatten momenteel een online poot, die mensen toelaat om samen te spelen met anderen. Velen hebben die online poot zelfs nodig om te werken, wat leidt tot frustratie wanneer de uitgever besluit om de stekker uit de servers te trekken. Bij spellen die niet aan de verkoopverwachtingen voldoen, gebeurt dat soms al na een jaar. Bij populaire games kan een uitgever dan weer besluiten om op die manier spelers naar hun opvolger te duwen.
Het burgerinitiatief komt er onder meer na controverse rond online racegame The Crew. Dat verdween van alle platformen, en van de computer van gamers, nadat uitgever Ubisoft de game stillegde. Klanten zagen hun aankoop op die manier gewoon verdwijnen.
Consumentenrechten
Het burgerinitiatief vraagt nu aan de Europese Commissie om wetgeving te bekijken die games permanent beschikbaar maakt, of aan te geven waarom ze besluit die niet op te stellen. De petitie vraagt daarbij overigens niet dat uitgevers hun servers eeuwig in de lucht houden, maar wel dat ze ‘end of life’ opties voorzien. Dat is bijvoorbeeld een mogelijkheid voor spelers om zelf hun servers te draaien, of om de games offline te spelen. Het idee is dat als je een spel koopt, je het ook na enkele jaren nog moet kunnen spelen. In die zin lijkt het initiatief op Europese consumentenregelgeving rond het recht op herstellen, of dat een gekocht goed mag houden.
De petitie heeft nu iets meer dan een miljoen handtekeningen verzameld in zeven landen, maar dat is mogelijk niet genoeg. Die handtekeningen moeten namelijk nog gecontroleerd worden op echtheid.