
EU wil met vergeldingsheffingen techgiganten VS treffen

De EU zou werken aan een plan om ook diensten te betrekken in vergeldingsheffingen aan de Verenigde Staten. Een eerder voorstel van EU president Von der Leyen om de door Trump aangekondigde invoerheffingen terug te brengen naar een wederzijds nultarief, werd door het Witte Huis afgeketst.
In de snel oplopende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld, lijkt de EU onder meer de grote techgiganten in het vizier te nemen. Op vrijdag kondigde president Trump invoerheffingen aan voor 180 landen. Voor Europa worden die vanaf woensdag verhoogd met 20 procent. Die komt bovenop een eerdere heffing van 25 procent op Europese auto’s en auto-onderdelen die sinds 3 april van kracht is.
De Europese Commissie heeft daarop de Verenigde Staten een wederzijds nultarief aangeboden voor de invoer van industriële goederen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag gezegd. In een eerste reactie vond Trump dat voorstel echter ‘onvoldoende’.
De Amerikaanse tarieven treffen intussen een duizelingwekkende 380 miljard euro aan Europese export. De Commissie wil nog steeds een onderhandelde oplossing met Washington uit de brand slepen, maar het zal tijd en moeite kosten om de Amerikanen aan de onderhandelingstafel te krijgen, zo zegt Eurocommissaris voor Handel Maros Sefcovic: ‘De Verenigde Staten zien tarieven niet als een tactische zet, maar als een corrigerende maatregel. Maar we gaan niet eeuwig wachten.’
Diensten en bazooka’s
De Commissie en de ministers denken dan ook na over mogelijke vergeldingsmaatregelen. Die kunnen volgens de Franse staatssecretaris Laurent Saint-Martin ‘heel agressief’ zijn. Hij sluit op een persconferentie over de crisis niet uit dat de Amerikaanse digitale diensten in het vizier komen. Een heffing op zulke diensten zou onder meer techgiganten als Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft kunnen treffen.
Daarnaast is er nog het antidwanginstrument. Die ‘bazooka’ biedt een kader om niet enkel met tarieven terug te slaan, maar ook om bijvoorbeeld investeringen te blokkeren of de toegang tot openbare aanbestedingen te beperken.
Ondertussen in China
De EU is niet de enige die met vergeldingsmaatregelen dreigt. Het Chinese ministerie van Handel heeft dinsdag beloofd om de Amerikaanse tarieven ‘tot het bittere einde’ te bestrijden. De Amerikaanse president had maandag nog gedreigd met extra importheffingen van 50 procent voor Chinese producten, als China vasthoudt aan zijn vergeldingstarieven van 34 procent.
‘China zal dit nooit accepteren’, aldus een woordvoerder van het ministerie. ‘Als de Verenigde Staten hierop aandringen, zal China hen tot het bittere einde bestrijden.’ Wel verkiest het Chinese ministerie ‘dialoog’ met de Verenigde Staten, klinkt het nog. ‘Er zijn geen winnaars in een handelsoorlog.’ China is een belangrijke exporteur van goederen naar de VS, met onder meer grondstoffen en onderdelen die in, bijvoorbeeld, smartphone en andere toestellen worden gebruikt. Als de huidige heffingen blijven gelden, of nog worden verhoogd, zou dat kunnen leiden tot duurdere iPhones en laptops, in de VS en eventueel ook daarbuiten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier