Europa wil AI-chipproductie in eigen regio

Europees Executive Vicepresident Henna Virkkunen. © AFP via Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Als het aan de Europese Commissie ligt dan wordt er meer ingezet op de productie en het ontwerp van AI-chips binnen de EU.

Europa heeft sinds 2023 de EU Chips Act in het leven geroepen om de productie van halfgeleiders in onze regio een boost te geven. Naar de toekomst toe is het minstens even belangrijk dat er ook specifiek naar AI-chips wordt gekeken.

‘Het is een ontzettend belangrijk deel van onze technologische soevereiniteit dat we in de toekomst AI chips kunnen ontwerpen en produceren,’ zegt Europees vicepresident Henna Virkkunen, verantwoordelijk voor onder meer technologische soevereiniteit, veiligheid en democratie in een gesprek met Politico.

Virkkunen deed haar uitspraken in de marge van ITF World, de technologieconferentie van imec die deze week doorgaat in Antwerpen. Tijdens haar speech op het event was ze minder uitgesproken, maar het was wel duidelijk dat de focus van Europa op chips moet liggen.

Lokale productie, internationaal samenwerken

‘Het globale landschap evolueert en er zijn geopolitieke uitdagingen die de toeleveringsketens uitdagen. In deze context moet Europa haar houding van openheid behouden, maar ook zorgen dat we blijven toegang hebben tot de chips die onze maatschappij aandrijven.’ Ze verwijst onder meer naar de samenwerking met landen als Japan, Canada, India en Zuid Korea. Die lijst is niet eindig, maar het valt op dat de Verenigde Staten niet expliciet werd genoemd.

Onder de EU Chips Act werden er verschillende initiatieven opgezet om grote chipmakers te steunen om op Europese bodem fabrieken (fabs) voor geavanceerde chips te bouwen. Dat zijn miljardeninvesteringen met een relatief korte terugverdientijd. Maar sommige projecten lopen intussen vertraging op, zo stelde Intel haar chipfariek in het Duitse Maagdenburg al uit.

Maar de investeringen gingen niet alleen naar buitenlandse chipbedrijven. Onder diezelfde EU Chips Act ontwikkelde imec onder meer haar NanoIC Pilot line, een productielijn die startups, kmo’s en andere spelers kunnen gebruiken om hun chipontwikkelingen te testen en prototypes te maken.

Tegen september 2026 wordt de Chips Act herbekeken ‘Daarbij zullen we de gaten dichten en focussen op nieuwe opportuniteiten in AI chip design, photonics en kwantum halfgeleiders. Europa zit in de positie om een leidersrol te spelen in AI.’ Aldus de Eurocommissaris.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content