Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton stapt op

Europees commissaris Thierry Breton, bevoegd voor Interne Markt.

De Franse Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) stapt op. De politicus kondigt in een brief op berichtendienst X aan dat hij met onmiddellijke ingang zijn ontslag indient.

Er lijkt een conflict met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan ten grondslag te liggen, zo blijkt uit het bericht van Breton op X.

Breton is eind juli voor een tweede termijn als Eurocommissaris gekandideerd door de Franse president Emmanuel Macron. Een paar dagen geleden zou Von der Leyen Macron hebben gevraagd een andere kandidaat naar voren te schuiven, schrijft Breton op X. In ruil daarvoor zou Frankrijk een invloedrijke post krijgen. Breton is daarvan niet door Von der Leyen op de hoogte gesteld.

Precair moment

Von der Leyen probeert al weken een nieuwe Europese Commissie samen te stellen, waarbij ze streeft naar een gelijk aantal vrouwen en mannen. Ze heeft lidstaten expliciet gevraagd zowel een man als een vrouw te kandideren, maar de meeste lidstaten hebben aan die oproep geen gehoor gegeven. Daarna heeft Von der Leyen bij een aantal lidstaten aangedrongen om de gekandideerde man terug te trekken en alsnog een vrouw te kandideren.

Het vertrek van Breton komt op een precair moment. Op verzoek van het Europees Parlement zou Von der Leyen dinsdag in Straatsburg alle kandidaat-Eurocommissarissen, inclusief de verdeling over de portefeuilles, bekendmaken. Die bijeenkomst staat gepland voor 09.00 uur, met de voorzitter en de fractievoorzitters van het Europees Parlement. Het is niet duidelijk of deze bijeenkomst nog doorgaat. De presentatie was al een week uitgesteld, nadat Slovenië zijn eerdere kandidaat had teruggetrokken.

Hoorzittingen

Pas als alle kandidaat-Eurocommissarissen en hun portefeuilles bekend zijn, kan het Europees Parlement hoorzittingen gaan plannen. In die hoorzittingen worden de kandidaten door het parlement ondervraagd over hun ambities, plannen en capaciteiten. Het ziet ernaar uit dat die hoorzittingen pas in november zullen zijn. Tijdens die hoorzittingen vallen er altijd een paar kandidaten af.

De bedoeling was dat de nieuwe commissie begin november zou beginnen.

Partner Content