EU en VS ondertekenen eerste internationale verdrag over AI

Beeld gegenereerd met behulp van Adobe Firefly.

De Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en een handvol andere landen hebben donderdag het eerste internationale verdrag over het gebruik van kunstmatige intelligentie ondertekend.

Het verdrag schept een wettelijk kader dat AI-systemen de ruimte biedt om de technologische vooruitgang en innovatie te bevorderen, maar dat ook moet verzekeren dat deze systemen niet worden ingezet om de mensenrechten, de democratische instellingen of de rechtsstaat te ondermijnen.

‘We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van AI onze normen overeind houdt, eerder dan ze te ondermijnen’, verklaarde secretaris-generaal Marija Pejcinovic Buric naar aanleiding van een ceremonie in Vilnius, Litouwen waar het verdrag donderdag werd opengesteld voor ondertekening.

‘AI-mijlpaal’

Het initiatief voor het verdrag komt van de Raad van Europa, maar alle landen ter wereld zijn vrij om zich aan te sluiten. Naast de VS ondertekende bijvoorbeeld ook Israël alvast de tekst. Aan de voorafgaande onderhandelingen namen ook landen als Argentinië, Australië, Japan, Mexico en Canada deel.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourova spreekt van een ‘echte mijlpaal in het internationale bestuur van AI’. Het verdrag strookt ook met de Europese AI-wet die sinds deze zomer in werking is getreden. Het verdrag zelf treedt in werking nadat vijf ondertekenende partijen, waaronder minstens drie lidstaten van de Raad van Europa, de tekst hebben geratificeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content