EU-Gerecht: Commissie mag TikTok wel degelijk strengere concurrentieregels opleggen

© NurPhoto via Getty Images

De Europese Commissie beschouwt Bytedance, het bedrijf achter TikTok, terecht als ‘poortwachter’. Dat zegt het Gerecht van de Europese Unie in een nieuw arrest. Het bedrijf mag dus onderworpen worden aan de strengere concurrentieregels voor grote digitale platforms.

Bytedance is een van de platformen die de Europese Commissie strengere regels heeft opgelegd onder de digitalemarktenwet (Digital Markets Act, DMA), die eerlijke concurrentie moet garanderen. Voor platformen die als ‘poortwachter’ worden gelabeld, zoals Bytedance maar ook bijvoorbeeld Apple, Meta of Amazon, gelden extra verplichtingen.

Beroep afgewezen

Bytedance was naar de rechter gestapt tegen dat label, maar het EU-Gerecht heeft dat beroep nu afgewezen. Zo is het niet akkoord met het argument van Bytedance dat zijn wereldwijde marktwaarde voornamelijk te danken is aan zijn activiteiten in China en het bedrijf dus geen grote impact heeft op de Europese interne markt. De Commissie mocht er dan ook terecht van uitgaan dat de hoge marktwaarde van Bytedance en het aantal TikTok-gebruikers in de EU een afspiegeling zijn van de financiële draagkracht van het bedrijf, klinkt het.

Daarnaast argumenteerde Bytedance dat TikTok niet over een ecosysteem beschikt en kleiner is dan Facebook en Instagram, en dus geen belangrijke toegangspoort is waarlangs zakelijke gebruikers, zoals adverteerders of verkopers, hun eindgebruikers kunnen bereiken. Het Gerecht wijst er echter op dat TikTok erin geslaagd is om het aantal gebruikers zeer snel en exponentieel te laten groeien in de EU.

Ook met het argument dat Bytedance geen stevig verankerde en duurzame positie inneemt in de EU, is het Gerecht het niet eens. Zo stelde het bedrijf dat zijn positie met succes was betwist door concurrenten als Meta (Facebook en Instagram) en Alphabet (Google), door nieuwe diensten te lanceren (reels en shorts) waarmee ze TikTok imiteren. Toch heeft TikTok zijn positie snel kunnen consolideren in de EU, aldus het Gerecht.

Wat verandert er met de Digital Services Act?

Partner Content