‘Franse toezichthouder bereidt antitrustzaak tegen Nvidia voor’

© VCG via Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Franse mededingingsautoriteit bereidt een aanklacht voor tegen Nvidia om vermeende concurrentiebeperkende praktijken. Dat stelt althans persbureau Reuters op basis van ingewijden.

Het zou dan de eerste handhaver zijn die optreedt tegen ‘s werelds meest waardevolle chipmaker. De Franse bezwaren, in de vorm van een zogeheten mededeling van punten van bezwaar, zouden volgen op invallen in september vorig jaar, die volgens de bronnen van Reuters gericht waren op Nvidia. Nvidia maakt chips die gebruikt worden voor kunstmatige intelligentie (AI) en zag de vraag daarnaar flink stijgen sinds de komst van AI-applicatie ChatGPT. Hierdoor trok Nvidia ook de aandacht van toezichthouders.

Amerikaanse regering opent concurrentieonderzoek naar Nvidia, Microsoft en OpenAI

De Franse toezichthouder heeft andere partijen ondervraagd over de belangrijke positie van Nvidia, het prijsbeleid, het chiptekort en de invloed op de prijzen. De kantoorinvallen waren bedoeld om meer informatie te verzamelen over mogelijk misbruik van de dominante marktpositie van het bedrijf.

Nvidia en de Franse concurrentiewaakhond wilden tegenover Reuters niet reageren. Boetes voor het overtreden van de Franse antitrustwetgeving kunnen oplopen tot 10 procent van de jaarlijkse omzet van een bedrijf.

Auteurs klagen Nvidia aan voor schenden auteursrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content