
Google voor 900 miljoen euro aangeklaagd door vergelijkingssites
Vijf vergelijkingssites eisen een schadevergoeding van in totaal ruim 900 miljoen euro van Google wegens machtsmisbruik bij zijn prijsvergelijkingsdienst. De eisers dienden hun gebundelde claims in bij de rechtbank Amsterdam.
De zaak draait om de site Google Shopping die het techbedrijf in 2002 lanceerde. Daarmee gaf Google zichzelf een gunstigere positie op de pagina met zoekresultaten dan concurrerende vergelijkingssites. Bovendien zagen die rivalen vaak hun posities op de resultatenpagina dalen en werden hun websites minder vaak bezocht. De Europese Commissie oordeelde in 2017 al dat dit gedrag illegaal was en legde Google een boete op van 2,4 miljard euro.
Google verzette zich tegen die boete, maar de hoogste rechtbank van de EU oordeelde vorig jaar dat die terecht was. De klagende vergelijkingssites menen echter dat Google concurrenten nog altijd niet volledig eerlijk behandelt.
Oneens met rechtszaken
Een woordvoerder van Google brengt daar tegenin dat veel vergelijkingssites gebruik hebben gemaakt van de aanpassingen die het techbedrijf doorvoerde als concessie aan de concurrentie. Google Shopping werd daarbij losgekoppeld van de zoekmachine en moest, net als andere vergelijkingssites, bieden op de ruimte bovenaan in de zoekresultaten.
‘We zijn het zeer oneens met deze rechtszaken, aangespannen door bedrijven die geld willen zien in plaats van te investeren in hun eigen producten’, aldus de Google-woordvoerder.
Volgens Simon Boersen, partner van advocatenkantoor Stek dat de vergelijkingssites bijstaat, behoren de Duitse vergelijkingssite PreisRoboter, het Portugese KuantoKusta en de Britse site Furnish.co.uk tot de vijf partijen die een schadevergoeding eisen van Google. De twee andere partijen blijven anoniem.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier