Europeana terug online

De digitale bibliotheek Europeana is vandaag weer online gegaan.

De digitale bibliotheek Europeana is vandaag weer online gegaan.

Europeana is een Europees project dat alle grote meesterwerken van op het Continent wil verenigen via een portaalsite. Beeldopnames, foto’s, archiefstukken, schilderijen, boeken en films uit alle hoeken van Europa zijn er verzameld.

Bij de lancering op 21 november ging de site meteen plat door de massale interesse. Europeana kreeg toen tien miljoen hits per uur te verwerken. Inmiddels zou de capaciteit van de server verviervoudigd zijn, meldde een woordvoerder van EU-commissaris Viviane Reding.

Al van bij het begin van het project, in 2005, werd duidelijk dat het niet evident is om een digitale bibliotheek met meer dan twee miljoen items te lanceren. En ook nu weer gaat het om een testversie, en wordt de bezoeker meteen gewaarschuwd dat de gebruikservaring nog niet optimaal is. Op piekuren kan het aantal gebruikers ook worden beperkt.

Overigens leveren niet alleen bibliotheken, maar ook musea, archieven en multimediahuizen materiaal om Europeana te voeden. Toonaangevende musea als het Rijksmuseum, het Louvre, het Musée d’Orsay, het British Museum en het Musée Picasso stellen afbeeldingen uit hun collectie ter beschikking.

Alle nationale bibliotheken van de 27 EU-lidstaten bieden materiaal aan. Klassieke kunstschatten, zoals van Leonardo da Vinci en Dante Alighieri, staan er naast recenter werk.

www.europeana.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content