Europees Parlement stemt dinsdag over copyrighthervorming
Na twee jaar discussiëren gaat Europa hoogstwaarschijnlijk dinsdag stemmen over de auteursrechtenhervorming. Een discussie die in twee kampen de gemoederen verhit.
De hervorming moet er voor zorgen dat uitgevers, zenders, artiesten en andere creatievelingen een betere compensatie krijgen van grote technologiebedrijven. Zo zouden Google en andere online aanbieders licentieovereenkomsten moeten sluiten met muzikanten of nieuwsagentschappen en journalisten om hun werk online te gebruiken.
Tegelijk zou het platformen als YouTube, Facebook, Instagram en anderen verplichten om copyrightfilters te installeren. Dat komt onder meer ter sprake in het beruchte artikel 13. De hervorming is de grootste aanpassing sinds 2001, een tijd toen YouTube, Facebook, Instagram en vele andere sharing-platformen nog niet bestonden.
De afgelopen maanden voerden internetreuzen daarom flink wat campagne. De boodschap dat het internet stuk zou gaan werd meermaals herhaald. Onder meer Google waarschuwt dat er door zo’n filter te veel zal worden geblokkeerd. Ook is er de kritiek dat dergelijke filters duur zijn, vooral voor kleinere sites.
Aan de andere kant zijn er groepen zoals Europe for Creators, met mensen uit de creatieve sector, die aandringen om de hervormingen zoals ze nu gepland staan door te voeren. Ook filmmakers Pedro Almodovar en Michel Hazanavicius en muzikant Benny Andersson (Abba) steunen de hervorming.
Tot slot is er nog een bijkomend obstakel: de Europese verkiezingen. Mocht de wet alsnog worden bijgestuurd dan moet er ook een nieuwe wettekst komen en dat zal waarschijnlijk niet meer lukken voor de Europese verkiezingen, waardoor de hervorming op de lange baan schuift.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier