Europese cloudstrategie moet 2,5 miljoen extra jobs creëren
Eurocommissarissen Neelie Kroes en Viviane Reding zetten vaart achter hun eerder aangekondigde cloudinitiatieven voor Europa. Het is een nieuwe stap om tot een eengemaakte Europese digitale markt te komen. Nee, de aankondiging van Reding en Kroes is niet die van één Europese ‘supercloud’, met een eigen hardwareinfrastructuur, voor alle overheidsinstellingen in Europa. Veeleer probeert Europa via een aantal maatregelen het opzetten van Europese publieke en private clouds te vergemakkelijken en de onzekerheid daarrond weg te nemen. Zo moet de juridische fragmentatie rond ict, digitale content en de plaats van data binnen Europa opgelost worden, moet de ‘jungle aan technische standaarden’ weggewerkt worden, moeten er Europese certificaten komen voor betrouwbare cloudproviders en moet er een model komen voor eerlijke en veilige cloudcontracten en SLA’s.
Eurocommissarissen Neelie Kroes en Viviane Reding zetten vaart achter hun eerder aangekondigde cloudinitiatieven voor Europa. Het is een nieuwe stap om tot een eengemaakte Europese digitale markt te komen.
Nee, de aankondiging van Reding en Kroes is niet die van één Europese ‘supercloud’, met een eigen hardwareinfrastructuur, voor alle overheidsinstellingen in Europa. Veeleer probeert Europa via een aantal maatregelen het opzetten van Europese publieke en private clouds te vergemakkelijken en de onzekerheid daarrond weg te nemen. Zo moet de juridische fragmentatie rond ict, digitale content en de plaats van data binnen Europa opgelost worden, moet de ‘jungle aan technische standaarden’ weggewerkt worden, moeten er Europese certificaten komen voor betrouwbare cloudproviders en moet er een model komen voor eerlijke en veilige cloudcontracten en SLA’s.
De inzet is volgens Kroes en co groot. Volgens een eigen studie zouden de maatregelen tegen 2020 2,5 miljoen extra jobs moeten creëren en 160 miljard euro extra moeten bijdragen aan het Europese Bruto Binnenlands Product (BBP).
Een specifieke timing voor de maatregelen is er nog niet. Die moet tegen volgend jaar op poten staan. Toch wordt er niet afgewacht. Onder meer de noodzakelijke standaarden zouden al tegen 2013 geïdentificeerd moeten zijn. Idem voor de contractvoorwaarden, waarrond een ‘expertgroep’ wordt opgezet.
Een extra stuwende kracht moet het‘European Cloud Partnership’ (ECP) worden. Daarmee wil de Europese Commissie de koopkracht van de overheidssector – 20 procent van alle ict-uitgaven – focussen op clouddiensten en -technologie. Het ECP moet aansturen op samenwerking tussen overheidsdiensten en op stringente aanbestedingscriteria in cloudprojecten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier