Europese Commissie: Apple moet 13 miljard euro achterstallige belastingen betalen

. © Reuters

Apple moet van de Europese Commissie 13 miljard euro betalen aan de Ierse belastingdienst. De techgigant kreeg jarenlang belastingvoordelen vanuit Dublin. Die afspraken zijn volgens Brussel niet geldig.

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar het Europese hoofdkantoor is gevestigd. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa. In ruil voor de belastingdeal werden in Ierland vele banen gecreëerd.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zegt dat Apple belastingvoordelen kreeg die andere bedrijven niet hadden. ‘Je kunt geen voordelen geven aan een beperkte groep bedrijven – dit is binnen de EU illegaal. Uit het onderzoek van de Commissie blijkt dat Ierland Apple illegaal bevoordeelde, waardoor het veel minder belasting moest betalen dan ieder ander bedrijf.’

Geen probleem voor Apple

Het gaat om de hoogste naheffing ooit binnen de EU. Op de tweede plaats staat energiebedrijf EDF. dat 1,4 miljard euro moest betalen. Voor Apple is een boete van 13 miljard euro overigens geen enkel probleem: het bedrijf heeft ruim 200 miljard euro in cash.

In Ierland werken er ongeveer 5.5000 medewerkers van Apple, goed voor ongeveer een kwart van Apples Europese personeel. In 2015 werd er een omzet van 235 miljard dollar gedraaid en boekte Apple een winst van 53,8 miljard dollar. In 2003 betaalde Apple 1 procent belasting over de behaalde winsten in Europa. In 2014 was hier maar 0,005 procent van over.

Apple en Ierland laten in een reactie weten dat ze in hoger beroep gaan. Apple is ‘ervan overtuigd is dat de beslissing zal worden vernietigd’.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content