‘Europese Commissie stelt formeel onderzoek in naar machtsmisbruik Apple’

Apple hangt mogelijk een miljardenboete boven het hoofd vanwege zijn regels voor de App Store. De Europese Commissie gaat een formeel onderzoek instellen naar de iPhonemaker, schrijft de Britse krant Financial Times. Aanleiding is een klacht van muziekstreamingdienst Spotify.

De commissie had eerder dit jaar al een voorlopig onderzoek ingesteld, nadat Spotify een klacht had neergelegd. Het Zweedse bedrijf vindt het oneerlijk dat het 15 tot 30 procent van de abonnementsprijs aan Apple moet afdragen voor in de App Store afgesloten abonnementen. Temeer omdat het in de app niet mag melden dat ook via de website abonnementen af kunnen worden gesloten. Ook hoeven apps die (zoals bijvoorbeeld Uber) losse producten aanbieden geen percentage aan Apple te betalen.

Onder meer muziekstreamingdienst Deezer en de Europese consumentengroep BEUC hadden dezelfde bezwaren als Spotify. Apple, dat met Apple Music een concurrent van Spotify in huis heeft, liet eerder al weten het Zweedse bedrijf niet anders te behandelen dan andere appmakers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content