Europese inval bij grote telecomspelers
De Europese regulator is binnengevallen bij enkele grote telecombedrijven. Europa wil weten of die hun positie misbruiken tegenover internetbedrijven.
De Europese regulator is binnengevallen bij enkele grote telecombedrijven. Europa wil weten of die hun positie misbruiken tegenover internetbedrijven.
De Commissie bevestigt de invallen maar zegt niet waar ze plaatsvonden. Al spreekt Reuters over invallen bij Deutsche Telekom, Orange en Telefonica. Belgacom is dus niet betrokken in het onderzoek, iets wat het bedrijf intussen ook al heeft bevestigd aan Belga.
Het geheel draait om netneutraliteit. Vroeger werden diensten van bijvoorbeeld een bedrijf dat video’s streamt gratis afgeleverd. Maar met de enorme groei van het internet, zowel op pc als op mobiele toestellen, vinden sommige operatoren dat populaire webdiensten horen te betalen om hun publiek vlot te bereiken.
Daarbij zou het Amerikaanse Cogent Communications, dat internetverkeer regelt voor internetbedrijven, een klacht hebben neergelegd bij de Europese Commissie omwille van de prijzen die enkele grote Europese operatoren hanteren.
Voormalige monopolisten staan in dit geval sterk omdat zij, los van hun eigen klantenbasis, vaak het netwerk in het land bezitten. Maar Europa heeft zich in het verleden al meermaals uitgesproken voor netneutraliteit. Concreet wil dat zeggen dat het betalen om je dienst of website sneller of vlotter bij de eindgebruiker te krijgen dan je concurrent niet is toegestaan.
Al zijn niet alle operatoren daar mee gediend. Zij zijn van oordeel dat zij degenen zijn die de investeringen in de kwaliteit moeten dragen. Waardoor bedrijven die hun netwerk gebruiken om grote hoeveelheden dataverkeer te verzenden daar ook meer voor moeten betalen. Los van het feit dat de eindgebruiker er al voor betaalt.
Wel zal nog moeten blijken of de genoemde operatoren inderdaad over de schreef gingen. Volgens een bron van Reuters werd een soortgelijke klacht door Cogent Communications al afgewezen in frankrijk waarbij de regulator zei dat het vragen van meer geld voor meer dataverkeer niet illegaal was. Ook in Duitsland speelde zich een gelijkaardig scenario af.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier