Europese satelliet kan geen data meer versturen

Door een nieuwe computerpanne kan de Europese Goce-satelliet geen wetenschappelijk gegevens meer naar de wetenschappers op de grond sturen.

Door een nieuwe computerpanne kan de Europese Goce-satelliet geen wetenschappelijk gegevens meer naar de wetenschappers op de grond sturen.

Dat heeft de BBC gemeld. De Goce is op 17 maart vorig jaar met een Russische Rockot-draagraket van op de Russische basis Plessetsk de ruimte ingebracht om met een nooit geziene precisie onderzoek te doen naar het zwaartekrachtveld van onze planeet. De missie kost 350 miljoen euro.

Omwille van panne met een processor moest de vluchtleiding in februari de satelliet laten overschakelen op een reservesysteem. Dit heeft het nu ook laten afweten. Ingenieurs werken zich uit de naad om de Goce weer aan de praat te krijgen. qAl de andere systemen van de Goce werken normaal.

Het Europese ruimtevaartbureau ESA zei bij monde van projectmanager Rune Floberghagen dat de situatie “moeilijk” is, maar dat men “niet zonder ideeën zit” en er vertrouwen in heeft dat de situatie weer rechtgezet raakt. Ondertussen is het tuig in een hogere baan gemanoeuvreerd, terwijl de Goce met zowat 260 km hoogte volgens de BBC momenteel de laagst vliegende operationele satelliet is.

Zelfs al raakt de Goce verloren, dan heeft de kunstmaan al twee derde van de aanvankelijk gedachte data opgeleverd, zegt de Britse openbare omroep.

Thales Alenia Space Etca in Charleroi was betrokken bij de ontwikkeling van het pronkstuk van de Goce, de uit zes sensoren bestaande gradiometer-accelerometer. Het satellietvolgstation in het Belgisch-Luxemburgse Redu volgt mee het in de juiste baan brengen van de 1,1 ton wegende satelliet.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content