Ex-medewerkers Google en Microsoft maken Spotify voor boeken
De Amerikaanse start-up Oyster wil de Spotify voor boeken worden. Het bedrijf ving alvast 3 miljoen dollar om het platform op poten te kunnen zetten.
De Amerikaanse start-up Oyster wil de Spotify voor boeken worden. Het bedrijf ving alvast 3 miljoen dollar om het platform op poten te kunnen zetten.
Oyster bouwt met deze 3 miljoen dollar een digitale boekendienst die zijn leden voor een vast maandbedrag onbeperkte toegang biedt tot een groot aanbod aan e-boeken. Dit zal bestaan uit moderne en klassieke fictie en non-fictie ‘met een kwaliteitsstempel’.
Sociaal lezen De New Yorkse start-up wil hiermee vooral de leeservaring op smartphones en tablets optimaliseren, en zet daarom (in eerste instantie) in op een mobiele app. Dat wordt een leestoepassing met een sociale component. Gebruikers kunnen er dus boeken lezen en sharen, maar vooral ook: ontdekken. De app analyseert namelijk je leesgewoontes en suggereert op basis daarvan een aantal boeken die aansluiten bij jouw interesses.
De applicatie wordt momenteel uitgetest door een select aantal gebruikers. Wanneer en voor welke prijs de app beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend. Het is evenmin duidelijk of er, zoals bij Spotify, ook een gratis versie (met advertenties) komt.
Oyster werd afgelopen zomer uit de grond gestampt door Eric Stromberg, een gewezen medewerker van het digitale aanbevelingsplatform Hunch, maar ook door ex-personeel van Google en Microsoft (Andrew Brown) en Google Maps (Willem Van Lancker).
Spotify voor e-boeken in Vlaanderen Eerder kwam de Spaanse start-up 24symbols al aanzetten met een Spotify voor digitale boeken. Het bedrijf biedt een gratis versie waarmee je online e-books kunt lezen die gepaard gaan met contextuele advertenties. En wie zich tegen betaling abonneert, kan een maand lang onbeperkt advertentieloze titels streamen en downloaden.
24symbols heeft zich overigens al aangesloten bij de Nederlandse distributeur Centraal Boekhuis, die ook in Vlaanderen e-boeken distribueert. Hoogstwaarschijnlijk bereikt deze digitale lezersservice dus weldra ons land.
Bij onze Noorderburen bestaat al enige tijd een ‘all-you-can-read’ dienst: Yindo. Op dit cloudplatform kunnen ruim 2000 titels onbeperkt gelezen worden voor een kleine dertig euro per kwartaal.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier