Experimenteer met het ‘Future Internet’
Gent herbergt deze week de toekomst van het internet en FIRE biedt Europese mogelijkheden om met het toekomstig internet te experimenteren, ook in België.
Gent herbergt deze week de toekomst van het internet en FIRE biedt Europese mogelijkheden om met het toekomstig internet te experimenteren, ook in België.
De ‘Future Internet Conference Week’ in Gent bracht (en brengt nog tot vrijdag) een rist betrokken partijen over de toekomst van het internet samen in een reeks van conferenties en workshops. FIRE staat voor ‘Future Internet Research & Experimentation’ en beoogt een reeks van infrastructuren waar ‘stakeholders’ nieuwe ideeën en diensten kunnen testen. Drijvende kracht (en financiering) achter FIRE is het Europese Directoraat-Generaal voor de informatiemaatschappij en media, en in het bijzonder de ‘new infrastructure paradigms and experimental facilities’-eenheid.
Het doel van FIRE is het aanbieden van testomgevingen waar nieuwe ideeën, producten en diensten kunnen worden getest in realistische omstandigheden, vooraleer ze is een meer marktgericht stadium komen. In die volgende fase wordt meer gerekend op PPP’s (Publiek-privaat partnerships). Voorbeelden zijn OneLab2 met de PlanetLab Europe testomgeving (op zijn beurt onderdeel van een wereldwijd systeem), een FIRE-‘veteraan’ want al van start in 2008, naast nieuwkomers als SmartSantander (een ‘smart cities’ testomgeving op de schaal van een echte stad). Naast het opzetten van een reeks testomgevingen zal tevens aandacht (en fondsen) worden besteed aan het bestendigen en continu bijwerken van die omgevingen.
IBBT Ook België speelt een rol in FIRE met onder meer het Vlaamse IBBT (Interdisciplinair Instituut voor BreedBand Technologie). Onderdelen van zijn infrastructuur, zoals de ‘Virtual Wall’ (voor simulaties van ‘real world’ omgevingen), passen in het Europese testbed-aanbod. Het IBBT is betrokken bij FIRE-initiatieven als Firestation (het FIRE webportaal), Fireball (de coordinatie tusseb FIRE en de Living Labs gemeenschappen inzake ‘user driven open innovation’), BonFIRE (multi-site cloud facility), Crew (een open-federated testplatform, o;a; met IMEC), Ofelia (controle van testnetwerken), Euler (nieuwe routing paradigma’s, met Alcatel-Lucent Bell als projectcoordinator en met de UCL), Spitfire (o.a. inzake embedded computing), Ecode (inzake ‘cognitive routing systems’, met Alcatel-Lucent Bell als projectcoordinator en met de UCL en ULiege).
Twee FIRE-projecten met Belgische inbreng, zonder IBBT vermelding, zijn Vital++ (met Voiceglobe Belgium, inzake de combinatie van content-gerichte toepassingen, de controle ervan en P2P technologie) en Resume-net (met ULiège als partner, inzake internetbestendigheid/resilience).
Los van het FIRE-gebeuren toonde het IBBT in een afzonderlijke stand tevens dat het een stevige activiteit inzake ‘security’ opstart. Het doel is een ‘one stop shop’ rond ‘end to end security’-kennis te vormen. Hierbij zullen zes aspecten worden bekeken, zoals ingebedde systemen, privacy en identiteitsbeheer, software-ontwikkeling en het ontwikkelingsproces, onderzoek rond de wetgeving en ‘distributed research.
De Europese publicatie ‘Future Internet research and experimentation’ http://cordis.europa.eu/fp7/ict/fire/docs/fire-brochure-2010_en.pdf biedt een overzicht van het FIRE initiatief.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier