F-Secure Sense beveiligt IoT-producten tegen cyberaanvallen

F-Secure Sense. © F-Secure
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Over beveiligingsproblemen rond het internet of things hebben we al veel geschreven. F-Secure brengt nu ook een oplossing uit voor thuisgebruikers.

Elk verbonden product in uw huis beveiligen met één apparaat: dat is wat Sense van F-Secure in essentie doet. Sense is een combinatie van een intelligente beveiligingsrouter, een beveiligingsapp en beveiliging via de cloud. Het is vooral ook een antwoord op de alsmaar zwaardere cyberaanvallen en hacks die we het afgelopen jaar te verwerken kregen, en waarbij ook misbruik gemaakt werd van slecht beveiligde internet of things (IoT) devices zoals babyfoons, smart tv’s, domotica en beveiligingscamera’s.

Sense moet vermijden dat slecht beveiligde IoT-toestellen in huis – waar je als consument dikwijls geen invloed op hebt – ingezet worden in een botnet. Daarbovenop analyseert het toestel ook continu het netwerkverkeer en kan het meteen ingrijpen wanneer het verdacht gedrag van een of meerdere toestellen in je netwerk detecteert. Dit helpt ook om zero-day aanvallen en nagelnieuwe malware te blokkeren, nog voor traditionele internetbeveiligingssoftware er weet van heeft.

Sense laat zich bedienen met een app en komt met een beveiligingsabonnement van 1 jaar. Nadien betaal je 9,90 euro per maand. Neem je geen abonnement, dan valt de functionaliteit terug tot die van een router. Sense was al te koop via de F-Secure webshop, maar ligt nu ook in de Belgische winkels van Vandenborre.

Ook Norton (Symantec) stelde eerder dit jaar trouwens een eigen router voor die IoT-toestellen in huis moet beveiligen en vermijden dat ze ingeschakeld worden in een botnet. Het lijkt er dus op dat de securityleveranciers nu meer en meer inzetten op een combinatie van hardware, software en cloudservices om problemen op te lossen die ontstaan omdat de ontwikkelaars van IoT-devces niet of onvoldoende inzetten op beveiliging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content