Facebook bant extremistische figuren van zijn platforms

Milo Yiannopoulos, op de campus van Universiteit van Californië Berkeley, 24 september 2017. © Reuters

Het gaat onder anderen om complotdenker Alex Jones, de uiterst rechtse blogger Milo Yiannopoulos en de leider van de radicaal-religieuze organisatie Nation of Islam, Louis Farrakhan. Dat deelt Facebook donderdag mee.

Facebook staat onder toenemende druk om zijn regels over haatdragende en discriminerende commentaar consequent toe te passen. Alex Jones is de leidende figuur achter een kanaal dat extreemrechtse samenzweringstheorieën en nepnieuws verspreidt. In het verleden verspreidde hij onder meer dat de Amerikaanse regering betrokken was bij de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Ook beweerde hij dat de schietpartij in de Sandy Hook High School in scène is gezet door acteurs. Facebook blokkeerde eerder al zijn Facebook-account, nu is zijn Instagram-account aan de beurt. Vorig jaar verwijderde Apple al podcasts met de complottheorieën van Jones en haalde Twitter zijn account offline.

Milo Yiannopoulos, die schreef voor de rechts-populistische nieuwssite Breitbart News, werd in het verleden al in verband gebracht met neonazi’s en blanke racisten. Louis Farrakhan liet zich herhaaldelijk opmerken met antisemitische uitspraken.

Partner Content