Facebook bewaart alles wat u typt, ook al publiceert u het niet
Naast de statusupdates die u met uw vriendennetwerk deelt op Facebook, houdt het bedrijf rond Mark Zuckerberg ook de berichten bij die u wel getypt maar uiteindelijk niet gepost heeft.
Facebook bewaart alles wat u typt, zelfs als u deze schrijfsels uiteindelijk niet publiceert. Dat blijkt uit een recente studie van twee Facebook-medewerkers over wat de sociale netwerksite ‘zelfcensuur’ noemt. Hiervoor werden 5 miljoen Engelstalige Facebook-gebruikers onderzocht.
De studie boog zich over ‘geaborteerde’ statusupdates, commentaren en posts op de tijdlijnen van andere gebruikers. Om de teksten die u intikt te registreren, stuurt Facebook een stukje code naar uw webbrowser. Deze code analyseert automatisch wat u typt in eender welk tekstveld en rapporteert dit aan Facebook.
De opslag van tekst die u typt is niet zo ongewoon. Gmail en Hotmail bewaren uw conceptteksten ook terwijl u ze aan het schrijven bent. Ook als u uw browser sluit, kunt u deze nog terugvinden. In essentie gebruikt Facebook dezelfde technologie. Alleen: Google en Microsoft bewaren concepten om u te helpen, terwijl Facebook-gebruikers geen voordeel halen uit niet gepubliceerde teksten.
Toch zou volgens de onderzoekers enkel de metadata bewaard worden, niet de teksten zelf – al is het technisch wel mogelijk. Facebook wil met andere woorden weten of u ‘zelfcensuur’ gepleegd hebt, niet wat u getypt hebt. Hiermee wil de sociale netwerksite het gedrag van zijn gebruikers beter begrijpen. Uiteindelijk wil Facebook deze zelfcensuur binnen de perken houden, want door “een gebrek aan gegenereerde content verliest Facebook waarde”, luidt het in de studie. De sociale netwerksite bestempelt uw beslissing om content ‘achter te houden’ dus als iets slechts.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier